ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Кои са проблемите, които могат да възникнат при наемането на зрели професионалисти на работа?
Автор: Цоня Събчева 13:49 / 26.11.2024Коментари (0)156
© Фокус
Проблемите, които могат да възникнат при подбор на зрели професионалисти, са свързани с предразсъдъците на работодателите относно способностите и адаптивността на тези служители. Това каза адвокат Десислава Димитрова – съдружник в адвокатско дружество "Димитрова, Чолаков и партньори", в предаването "50 причини повече" на Радио "Фокус".

Според нея кариерните възможности за зрелите професионалисти са много. "Хората над 50-годишна възраст имат огромно желание да работят, да продължават да дават своя принос и опит и да се чувстват полезни на своя работодател и обществото. Те могат да допринесат много за всяка една компания със своя опит и професионализъм, могат да бъдат ментори, ръководители на проекти", изброи адвокат Димитрова.

По думите й се наблюдава тенденция работодателите да наемат по-млади служители и да търсят начини за прекратяване на трудовите правоотношения с по-възрастните. "Много често в съда успяваме да защитим правата на такива служители, които неправомерно са били прекратени. Законът дава възможност за такова прекратяване, но при много специфични условия", обясни юристът.

През 2026 г. ще влезе в сила Директивата за прозрачност в заплащането, която ще задължи работодателите при публикуване на обява за работа да посочват диапазона на възнаграждението, което ще предлагат на конкретна позиция. "По този начин ще се избегне или поне ще се намали възможността за дискриминация. Европейското законодателство работи в полза и хората 50+", обясни адвокат Димитрова.

През следващата година KFC стартира кампания, насочена към служителите 50+. Това обяви Бойко Манев, който е директор "Човешки ресурси" в KFC. В момента над 10% от служителите в ресторантите, в производствено-складовата база и офисите на компанията са на възраст над 50 години, отбеляза той.

По думите му предизвикателствата при подбора на персонал са свързани с общото възприятие за ресторантьорския бранш, че това е тежка работа, свързана с много стандарти, критерии и изисквания. "Това наистина е ключов фактор за нас, но от друга страна, за да сме сигурни, че предоставяме най-добрите продукти до нашите гости и клиенти, ние трябва да сме на много високо ниво в услугата, която предоставяме. Преминава се през различни обучения и наистина това плаши нашите кандидати, но се радваме, че тези, които започнат при нас, след това решават да се развиват и на по-високи позиции", сподели Манев.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Декември 2023 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
51-ото Народно събрание
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Неправилно паркиране в София
Процедурата за избор на нов главен прокурор
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията