ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Кметът Георги Лапчев: Убеден съм, че спасихме огромен брой хора благодарение на сирените
Автор: Цвети Тончева 19:48 / 06.09.2023Коментари (0)295
© Facebook
Интервю на "Фокус" с кмета на Царево инж. Георги Лапчев, с равносметка за направеното, пораженията и загубите след потопа.

Г- н Лапчев, каква е ситуацията при вас към момента? Има ли неоткрити хора?

Крайната равносметка до този етап е три жертви - една жена и двама мъже, като един човек продължава да е в неизвестност.

Издирваната е ветеринарна лекарка, чията майка е загинала? 

Да, съдия Москова, нейното тяло бе извадено преди три часа и половина, но все още не е намерено тялото на дъщеря и Даниела, няма връзка с нея. Очевидци твърдят,  че тя също е била в колата, с която са паднали в бурната идваща вода.

Единият мъж е 60-годишен, не е местен човек, а днес бе открито тялото на друг мъж при действията на патрулния кораб. Те не са приключвали. И в момента корабът е тук, продължават и днес, в светлата част на денонощието.  И докато са претърсвали дъното са открили и другия мъж, за който нямам никаква информация. Морето е бурно, трудно се работи, в момента е много опасно.

А иначе каква е организацията там. Нормализира ли се ситуацията?

Ние направихме съвършената организация. Общинският кризисен щаб се събра на секундата, когато видяхме какво се случва, ние бяхме готови и аз бях започнал да обявявам частично бедствено положение, заради нивото на водата, което следяхме от началото на валежите. И още сутринта вчера бяхме в готовност за частично бедствено положение и в един момент заваля с такъв интензитет, че не можеше да диша човек. Пуснахме сирените за ранно оповестяване и призовахме хората да се приберат и да се изтеглят на високо. Сирените за първи път се използваха. Хората може би се изплашиха повече, но имаше смисъл. Причините да бъдат монтирани тези системи днес се изплати. Убеден съм, че спасихме огромен брой хора. За съжаение има и почти четири жертви. Аз вече изгубих всякаква надежда за ветеринарната лекарка, защото никой от обявените за издирване досега не се спаси. Истината е, че водната стихия дойде с такава сила, че не може да се избяга от нея. 

А има ли бедстващи хора все още и потопени домове?

Ние успяхме да се подготвим, видяхме какво ни предстои. Общинският щаб се организира преди да почнат да падат мостовете. Ние сме морска община, екипът ни е подготвен. Ние бяхме на терен и действахме. Царево днес е в норманият си ритъм на живот. Улиците са почистени, дървета са премахнати, няма бедстващи хора. Всички, които са поискали помощ, са настанени в други хотели, нахранени са, доставени са пакети храна, вода. Някои дори прекаляват и злоупотребяват с добрината на хората с користна цел.  

А какво стана с учениците от Пловдив?

Да, толкова много се изписа за това. Собственикът на хотела ги премести, въпреки ,че въобще нямаше нужда от евакуацията им. Не беше залят дори и първия етаж. Въпреки това ги преместихме в друг хотел. Днес разбирам, че са взели решение, заедно с ръководителите им да останат още ден-два. Ние ги евакуираме, а те щели да останат още ден два. Разбирате ли колко е грубо?

А какво става с туристите. Има ли такива, които напускат Царево? Разбрахме за колона от автомобили, които излизат от града. 

Има наистина такива, по някакви си техни причини, които ги карат да се махат, може би са изплашени. Но няма никаква причина на Синеморец, който и да е, да се притеснява. Единственият проблем беше високата вода на река Велека, но тя се изтече. Такива тежки проблеми Синеморец не е имал, каквито има има за Царево и Лозенец. Тръгнаха някакви автобуси, искат да се прехвърлят към Бургас,  ние пък се опитваме да ограничим движението. И тази инвазия на доброволци, които също трябва да контролираме. Много е хубаво, че хората помагат и искат, но ние се грижим сега да спасяваме спасителите и това губи основната ни функция и нормалният живот да тече.

Имате ли ток, чиста питейна вода има ли?

Всичко сме подсигурили. Ние сме община Царево, всичко е направено. За последните 24 часа няма нито един сигнал за бедстващи хора, нито на дежурните телефони, нито на 112. Обаждат се само за някакви претенции, че нещо не им харесва.

Иначе какви са пораженията на инфраструктурата?

О, много са тежки. Това е нещо, което трябва с помощта на държавата да стане. Влизаме в етап 2, описване на щетите. От една страна - хората са спасени и евакуирани, от друга страна - сега започваме да възстановяваме това, което ни е причинила природата.

А туристите остават тук, защото виждат каква е нашата компетенция, колкото и нескромно да звучи. Решаването на кризи е нашата компетентност. 



Много ли са разрушените мостове?


Те са общо четири, сега получих информация и за още един, който е в планината. Цялата планина е била под вода, огромни количества вода.


Още по темата: общо новини по темата: 168
03.06.2024 »
09.01.2024 »
19.11.2023 »
21.10.2023 »
18.10.2023 »
11.10.2023 »
предишна страница [ 1/28 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Пожари 2024
Лято 2024
Газови доставки
Водна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията