ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Кампания "Равни условия за живот" за незрящите у нас
Автор: Екип на Sofia24.bg 11:58 / 20.02.2008Коментари (0)74
В България живеят около 20 хиляди слепи хора, половината от тях са безработни. Повечето от незрящите живеят в изолация и разчитат единствено на близките и роднините си. Те не могат да имат собствена библиотека, както виждащите хора, не само защото книгите на брайл са много скъпи и обемисти, но и защото обикновено се изработват в единични екземпляри.

Единствената национална брайлова библиотека е основана и стопанисвана от читалище "Луи Брайл", което тази година отбелязва 80-годишнината си. Библиотеката има филиали в Пловдив, Варна и Дряново. В архива й има над 2000 заглавия в 20 000 тома. През миналата година са отпечатани 36 нови книги, а всички заглавия са обединени в каталог. Те обаче не са достатъчни и има огромни пречки и при обмена на книги.

В момента читателите на библиотеката в страната са около 400 души, които са обслужвани с кола на читалището. Неговата цел обаче е да бъдат обхванати предимно децата и учениците, както и младите хора в работоспособна възраст.

Читалището е разработило Виртуална библиотека, в която има над 4200 заглавия от всички области на знанието. Читателите й са хора, които имат персонален компютър или ученици от училища, които четат на групи. Фондът на виртуалната библиотека се попълва от закупени от българските издателства електронни дискове. Броят им е над 3000. В момента, в електронната библиотека има повече от 2000 книги, но за използването на този ресурс, незрящите трябва да притежават собствени компютри и устройства за извеждане на реч или звукови карта.

Повечето от тях нямат достатъчно финансови средства, тъй като са извън пазара на труда и не могат да си закупят необходимите им технически средства, с които чрез мрежата да се почувстват по-интегрирани и социализирани в обществото.

Биляна Раева, член на Европейския парламент, заедно с читалище „Луи Брайл" и медийното партньорство на в. „Телеграф", планира широка кампания в подкрепа на незрящите в България. Кампанията има за цел и да повиши квалификацията на незрящите хора за намиране на работа и по-добрата им интеграция в обществото. Идеята е, първоначално да бъдат проучени здравословното състояние на незрящите, причините за загуба на зрение, социалното им положение. Ще се търсят възможности за подобряване на средата им на живот. Част от кампанията е проект за стабилизиране и развиване на националната библиотека при читалище "Луи Брайл", осигуряване на персонални компютри, монитори за слепи хора, техника и материали за сканирането на брайловите книги и превръщането им в електронни, както и разнос на книгите във филиалите в страната.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията