ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Какви правила трябва да спазваме, за да управляваме правилно бензинов автомобил през есента
Автор: Екип Sofia24.bg 15:10 / 29.09.2023Коментари (0)132
©
Всяка година шофьорите се сблъскват с т.нар. "есенни" нюанси и особености в работата на техните автомобили. Сред тях много важен елемент е горивото, неговото качество и сезонност, резервоара и горивната система на колата. Освен това, за различните видове гориво трябва да вземат предвид някои специфики. Сега обръщаме внимание на автомобилите, работещи на бензин.

Частите и системите на автомобила се нагряват и достигат високи температури не само в зависимост от атмосферните условия, но и, разбира се, по време на движение на автомобила. Ето защо, когато е топло през деня и мразовито през нощта поради големи температурни разлики, по стените на резервоара на автомобила се образува конденз. Капките вода, изтичащи от вътрешните повърхности на резервоара, които не са пълни с гориво, не се разтварят в бензина, а се натрупват на дъното на резервоара.

Теоретично филтърът на бензиновата помпа не трябва да "пуска" капки вода по-нататък в горивната система, тъй като водата и бензинът имат различно повърхностно напрежение. Горивният филтър също е проектиран така, че да позволява само бензин да преминава през филтърните си елементи. Но съвременните бензинови помпи с високо налягане са доста мощни, така че не може да се изключи възможността вода да попадне в двигателя.

За да предотвратите появата на конденз в резервоара за гориво, през есента е добре да да държите резервоара максимално пълен. Така, повърхността, където може да се образува конденз, намалява. Имайте предвид обаче, че паспортният капацитет на резервоара в повечето случаи е по-малък от реалния (разликата може да бъде няколко литра). Разбира се, неудобно и нереалистично на практика е да се зарежда гориво "докрай" всеки път преди есенните студове.

Има и друг прост, но ефективен начин за борба с конденза в резервоара и той, подобно на дизелите, е свързан с добавки, пише AutoMedia.bg. Те обаче са различни от тези при дизелите, като целта им е да абсорбират и отстраняват водата от резервоара и от горивната система. Освен това те предпазват горивната система от корозия и не замърсяват околната среда. Използват се за всякакви бензинови двигатели, като се добавят в резервоара при всяко зареждане с гориво.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Пожари 2024
Лято 2024
Газови доставки
Водна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията