ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Как да се предпазим от коварния мухъл?
©
Както всеки друг сезон, и есента има своите положителни и отрицателни черти. Няма как да не се възхитим колко красиво е навън, когато листата на дърветата са оцветени в десетки различни нюанси. А и няма как да не ни стане приятно, когато се приберем в уютния ни дом, за да слушаме как навън кротко вали. Е, всичко това обаче е предпоставка и за един от минусите на по-студените месеци - мухълът.

Който се е сблъсквал с него, знае добре каква напаст е и че борбата с него е сложна и продължителна. Най-благоприятните условия за развитието му са висока влажност и ниски температури. Понякога остава скрит зад някои мебели и разбираме за наличието му чак след като започнем да се чувстваме зле или отключим алергия или пък астма. Но в повечето случаи присъствието му в дома е също толкова видимо, колкото и осезаемо, пише lifestyle.bg.

Мухълът (наричан още плесен) е съставен от различни видове гъбички. Той произвежда спори, които се разнасят във въздуха и така се разпространява. Трудно е да се спре тяхното разпространение във въздуха, но важно е да се знае, че те се прикрепват по повърхности само при наличие на висока влажност.

Най-често това се случва на места, където има течове, покрай прозорците с натрупан конденз и на местата, където няма циркулация на въздух. Мокрите целулозни материали също са много привлекателни за мухъла с условията за развитие, които предлагат. Пример са всички хартиени продукти като тапети, мебели, изделия от дърво, тапицерии и изолационни материали.

До какво води мухълът?

Когато той расте и се разпространява, във въздуха, който дишаме, се увеличава концентрацията на спори, клетки и органични съединения. Те създават алергени, дразнители и микотоксини. Някои от тях могат да бъдат дори токсични за по-чувствителните.

Най-често мухълът води до алергични състояния, чиито симптоми са като тези на алергиите към други вещества. Освен това в него се развиват бактерии и микроби, излагането на които може да предизвика възпалителен отговор при някои хора и дори развитие на синузит или свръхчувствителен пневмонит, вид възпаление на белите дробове. Не е за подценяване и рискът от развитие на астма, обяснява Medical News Today.

Как да се предпазим от мухъла?

- Основната препоръка, за да избегнем развитието му, е да поддържаме влажността у дома под 60%;

- От съществено значение е и редовното проветрение, за да осигурим необходимата циркулация на въздуха;

- Винаги, когато готвим, трябва да включваме абсорбатора в кухнята;

- Добра идея е и да се сдобием с влагоуловител, с който да събираме излишната вода от въздуха в помещенията;

- Не е препоръчително да сушим дрехите си в стаите, защото от тях се изпарява вода, която увеличава значително влажността.

- Има някои цветя, които ефективно се справят със задачата да намаляват влажността и да подобрят циркулацията на въздуха. Най-добрият избор за целта е спатифилумът, който не само е красив, но и улавя спорите на мухъла във въздуха и предотвратява разпространението му. Препоръката е да поставим по една саксия в банята и в кухнята. Сансевиерата (змийски език) също е подходяща за борба с влагата и мухъла, съветва Express.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Октомври 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Борба за влияние в Близкия Изток
Бюджет 2025
Природни стихии
Катастрофи в България
ЦСКА-София в Първа Лига сезон 2024/25
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията