ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Как да се храним здравословно по Великден | ||||||
| ||||||
“Когато откажем консумацията на животинска храна, се детоксикираме и регенерирме. Фибрите са храна за микробиома ни, за чревното ни здраве. Всички болести започват в стомаха. Когато преминем към растителна диета, допринасяме за възстановяването на микробиома ни. Тялото оздравява отвътре", сподели подробности за постите Данаилова. Християнските пости са свързани с добра подготовка на тялото за постенето, но не и с добро захранване след него. “2 седмици предварително подготвяме организма за поста по време на Заговезни. Подготвителен, същински и преходен са трите етапа на поста. Ако постим 40 дни, трябват ни 20 дни преход към нормален хранителен режим. Обикновено сядаме на Великден на масата веднага с агнешко месо и алкохол, с яйца и козунаци, с което причиняваме огромен стрес на организма", отбеляза диетологът. “Съветвам всички постещи да правят плавен преход - да започнат със салата на трапезата за предстоящия голям празник. Трябва да ограничим количествата на приема на храна. Трябва да се храним бавно, да я сдъвчем добре, след което правим пауза. Основните блюда трябва да са ограничени до 100 гр, ако става дума за месо", подчерта Данаилова. Ако искаме да опитаме козунак или десерти, също е важно след това да се разходим, да си починем и количеството да бъде минимално. Чай с копър и анасон стимулира храносмилането и е подходящ за край на вечерята, посъветва нутриционистът. “Ако решим да пропускаме закуската, това не следва да бъде за сметка на увеличаване на калорийния прием. Ако пропуснем първото хранене, не трябва да прекаляваме със следващите. Хубаво е да има почивка между основните хранения през деня, за да дадем възможност стомахът ни да извърши правилно храносмилането", даде подробности Яна Данаилова. Децата виждат как се храним и наследяват нашите поведенчески модели. “Аз имам 3 деца и здравото дете не се фокусира върху храната - те са ангажирани с игрите по време на празниците. Тези деца е трудно да ги сложиш на трапезата. Хранят се избирателно и умерено. Важно е децата да не виждат родители, които преяждат", подчерта нутриционистът. “Посещавам училища и говоря за това с деца и родители - плашещо е, че 61% от децата у нас са с наднормено тегло до 9-годишна възраст. Десерти не трябва да се ядат ежедневно от децата. По време на празници е добре те ограничено да консумират козунаци и сладки неща. Притесняват ме шоколадовите зайчета и яйчица, които не са част от нашата великденска традиция, но се налагат на трапезата", алармира Яна Данаилова. Фокусът на празника е събирането на семейството, за да общуваме. Храната е удоволствие, но не и самоцел. Не е нужно да изядем всичко от трапезата, каза още Яна Данаилова. |
Още по темата: | общо новини по темата: 224 | ||||||||||||
| |||||||||||||
предишна страница [ 1/38 ] следващата страница |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Трите традиции, които задължително трябва да спазим на Бъдни вечер
15:38 / 23.12.2024
Терзиев: Общинската избирателна комисия излезе с решение в моя полза
13:08 / 23.12.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета