ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Как да разпознаем AI измамата по телефона?
©
В днешно време държавите използват предимствата на изкуствения интелект (AI). Съществува едно голямо "но" - това е негативното въздействие и бъдещите предизвикателства, които изкуственият интелект ни предоставя. Това каза експертът по национална и киберсигурност проф. дн Илин Савов.

Изкуственият интелект и "ало" измамите

"Това е най-голямото предизвикателство в следващите 10 години. Единствено опитен човек, работил в структурите за сигурност или IT специалист, който може да разграничи истинската реч от фалшивата такава, може да реализира това, че се осъществява измама с изкуствен интелект. Сетивата на човешкото същество не са настроени към разгадаване на конкретни гласови данни. Българският гражданин няма ли подготовка, шансът е нулев", обясни проф. Савов.

С всеки изминал месец технологията, която очертава дийпфейк или т.нар. дълбока фалшификация, създава възможности до близо 99% реч, която ние сме свикнали да чуваме, подчерта експертът.

"Представете си възрастен човек, който е под стрес, дали ще обърне внимание на интонация, забавяне или объркване на конкретна дума. Невъзможно е", каза проф. Савов пред Bulgaria ON AIR.

Как да разпознаем AI измамата по телефона

"Всеки един отделен гражданин трябва да почувства сигурност. Всеки един от нас, чрез нашите данъци, плаща на държавата в бюджета, който трябва да осигури сигурност. Важна част е подготовката на полицейските служители, основна роля изиграва Академията на МВР. Към този момент тя не води такова обучение, никога не е водила. Всички ние, като български граждани, имаме нужда от защита. Тя може да бъде осъществена чрез специализирани подготовки, сертификации на всички служители на МВР", настоя той.

Проф. Савов обясни как действа психологията при престъпленията с телефонните измами.

"Това е престъпление, което въздейства няколко етапа. Първоначално - на психологическо ниво, след което на емоционално, морално, етично и впоследствие на физическо. Това е комплекс от свързани престъпления. Нашето общество премина през труден период през 90-то години. Тогава много от нещата се оправяха с хвърляне на пари и заобикаляне на закона. Голяма част от гражданите преценяват да не подават сигнали", анализира експертът.

Според него превантивните мерки трябва да бъдат скоростни и насочени към хората, необходимо е всички институции да се включат.

"Трябва да започнем да ограмотяваме цялото население, като стартираме от детските градини, класовете, телевизиите. AI в момента се използва за анализиране на поведението на хора в социалните мрежи и всяко едно видео, което споделяме, може да бъде генерирано фалшиво такова. Същото се отнася и за текстовите съобщения", каза още проф. Савов.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Бюджет 2024
Масови протести срещу цените на горивата
Бюджет 2025
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Борба за влияние в Близкия Изток
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията