ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Как да получим документи за трудов стаж и доход, ако бившият ни работодател е фалирал и фирмата е закрита
Автор: Екип Sofia24.bg 17:13 / 18.10.2024Коментари (0)263
©
Едно от най-важните неща за всяко осигурено лице е възможността да проследява и управлява своя осигурителен стаж и доход. Тези данни са от изключителна важност както за планиране на бъдещето, така и за правилното изчисляване на пенсиите и други социални обезщетения.

Националният осигурителен институт (НОИ) предоставя различни възможности на осигурените лица да получат необходимите документи за трудов стаж и доход, особено ако работодателят е прекратил дейност или са настъпили други промени в компанията.

Какви архиви съхранява НОИ?

Националният осигурителен институт играе важна роля в съхранението на ведомости за заплати и други трудовоправни документи на осигурители, които са прекратили дейност без правоприемник, пише Pariteni.bg. Това е регламентирано в чл. 5, ал. 10 от Кодекса за социално осигуряване (КСО).

С други думи, когато една компания затвори врати без да има друга организация, която да поеме задълженията ѝ, НОИ съхранява документите за осигурителен стаж на нейните служители. Това е ключова информация, защото на базата на тези документи се удостоверяват и изчисляват правата на служителите при пенсиониране или получаване на други обезщетения.

За да разберете дали НОИ разполага с нужните документи на вашия бивш работодател, можете да направите справка на сайта на НОИ в раздела за прекратени осигурители. Там ще намерите списък на предприятия, чиито ведомости за заплати са предадени на НОИ. Ако вашето предприятие е в списъка, можете да подадете заявление за издаване на удостоверение за стаж или доход в някое от териториалните поделения на НОИ, без значение къде се намира документът.

Какво да направим, ако не открием предприятието?

В случай че не откриете търсеното предприятие в справката за прекратени осигурители, това означава, че фирмата може да е все още действаща или да има правоприемник. Тогава можете да направите проверка в Търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел. Това са публични регистри, достъпни за всеки гражданин, където можете да намерите актуални данни за фирми и юридически лица.

В случай че фирмата продължава да съществува, имате право да поискате необходимите документи директно от работодателя. Законът задължава осигурителя да издаде необходимите документи за осигурителен стаж или доход в срок от 14 дни след подаването на искането. Това е вашето право и работодателят е длъжен да ви осигури тези документи.

Ако, обаче, не можете да се свържете с фирмата поради различни причини (например управителят е в чужбина или няма достъп до нужните документи), имате възможност да потърсите съдействие от контролните органи на НОИ. Те могат да ви помогнат с проверка на достъпната информация за осигурителя, но имайте предвид, че техните правомощия не включват задълбочени разследвания.

Допълнителни архиви в НОИ

Освен обичайните документи за трудов стаж и доход, НОИ съхранява и специфична архивна документация, свързана с осигуряването на лица, които са били членове на трудовопроизводителни кооперации (ТПК). Тази документация се управлява от Централното управление на НОИ и обхваща периода на осигуряване към Съвета за взаимно осигуряване членовете на трудовопроизводителните кооперации (СВОЧ на ТПК). Ако сте били член на такава кооперация, може да се обърнете към НОИ за издаване на удостоверения за осигурителен стаж или доход.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Октомври 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Почина Лиъм Пейн
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Катастрофи в София
Борба за влияние в Близкия Изток
Парламентарни избори октомври 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията