ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Иван Николов, Босилеград: Сръбската държава очевидно няма намерение да продължи преговорния процес за членство в ЕС
Автор: ИА Фокус 22:16 / 27.09.2023Коментари (0)268
©
Сръбската държава очевидно няма намерение да продължи преговорния процес за членството на Сърбия в Европейския съюз. Това каза в аудиокаста на "Фокус" "Това е България" председателят на Културно-информационният център в Босилеград Иван Николов. "Вие знаете, че тези преговори се водят от 2014 година, досега там има частично отворени преговорни глави, седем или осем бяха, но няма напредък от тях, дори и тия минималните стъпки, които бяха направили, вече са анулирани от времето. Така че реално гледано Сърбия освен, че използва Европейския съюз като банкомат за взимане на финансови средства, не прави нищо за европеизацията на самата държава. И виждаме защо и по другите въпроси, не само по 25-та преговорна глава за правата на човека и правата на малцинствата, ние виждаме защо и на всички други линии, че няма напредък. Така че не разчитаме на това дотолкова, доколкото самата Сърбия не разчита на еврочленството си, защото неведнъж сме чували от сръбските официални представители, че това не е приоритет на Сърбия, едва ли не. Приоритетите са, както казахме, другите неща – вие ги виждате всеки ден в публичното пространство – това е създаването на т.нар. "сръбски свят“, т.е. някакво културно обединение на всичките земи, като предпоставка за еди-какво си. Така че съжалявам много, но тия разнопосочни послания, които изтекоха, не оказаха никакво реално влияние върху положението на българската малцинство в Западните покрайнини, специално Босилеград", каза Иван Николов.

Той твърди, че пред очите ни българското население там се топи и си търси по-добри места за живот - в България, в Западна Европа, или където и да е. Защото там реално погледнато нищо не се постига. Даже напротив, има доста сигнали, че се влошава положението още повече.

"Огромните са и екологичните проблеми, които се създават, една нездрава екологична среда, от която също хората настояват да избягат, огромната безработица, която също е политическо последствие, защото знаете кой определя развитието на регионите, къде са инвестира, какво се слага, какво се залага в областта на икономиката, в комуникациите и ред други неща. Това са реалните неща, които са предпоставка за икономическо развитие на района и за всекидневния живот на хората. Отделен въпрос е, че се води политика на асимилация на българско малцинство, тя не е от вчера, и нейните последици са ужасяващи – от 120 000 българско население ние сме паднали на по-малко от 13 000.", посочи още Иван Николов.

По думите му заради всичко това хората там живеят с огромна горчивина и с огромно чувство на обреченост. Не се вижда изход през следващите години.

Той посочи още, че в първи клас на основното училище се записват на територията на цяла община около 30 до 40 деца всяка есен, това означава, че в следващите години, в следващите 5-6 години толкова ще бъдат в осми клас на основното училище, а от осми до първи ще бъдат все по-малко и по-малко.

"Това е реалната перспектива, която никак не е добра. Да не говорим за това, че реални инвестиции в икономиката няма, няма инвестиции в инфраструктура, каквато е железопътната мрежа, каквато е водопровод и канализация и т.н., нищо не се гради. Това всичко вещае много тъмно бъдеще. Така че в следващите няколко години можем да кажем, че Босилеград ще се превърне в едно градче на доживяване, с много възрастни хора, с минимално млади хора, с никакви икономика, безработица и т.н. Това се тенденциите, които ще вървят. И разбира се, опасността от международните големи кампании, които все повече се интересуват от района с цел сондиране затърсенето на цветни метали", каза още Иван Николов.

По думите му Сърбия не допуска повече от това, което сега се прави.

"Но може би има някакви други механизми, за които аз не знам, но явно България, т.е. българските управляващи при срещите си изхождат от правилата на европейската дипломация, т.е. декоративно се застъпват за правата на българското малцинство в Босилеград и Цариброд. Т.е. това са общо приети принципи. А сръбската страна винаги казва, че няма никакви проблеми, спазваме техните правата там и винаги могат да приложат някакви доказателства. Но пък на терена нещата излизат съвсем други. И гледам, че всичките са свикнали с това, че на срещите на официално равнище и едните, и другите се лъжат, и се успокояват взаимно, когато вече тръгнат към София вече почваме същата история и същата политика, която продължава повече от 100 години", добави председателят на Културно-информационния център в Босилеград Иван Николов.

Цоня СЪБЧЕВА







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Пожари 2024
Лято 2024
Газови доставки
Водна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията