ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Иван Горанов, имотен експерт: Покупката "на зелено" не се вписва никъде
Автор: Харитина Агопян 13:42 / 21.09.2023Коментари (0)265
©
Няма регистър на предварителните договори за покупка на имот. Много от потенциалните жилища днес са в етап на строителство, още нямат Акт 16. Сделките се случват с нотариален акт, който се вписва в Агенцията по вписванията. Покупката "на зелено“ обаче не се вписва никъде. Така тези "зелени сделки“ не влизат в официалната статистика и тя става неточна. Мнението е на имотния експерт Иван Горанов, гост на "Денят на Фокус“ по Радио "Фокус.“

"Когато избирате жилище, трябва да гледате не сам цената на квадратния метър, но и какво купувате като стил на живот. Парадокс е, че в София най-скъпите квартали имат най-лошата инфраструктура. Може да е прекрасно мястото, където се намира домът Ви, но когато излезете, Вие нямате улица. Това разбирам под "стил на живот“, поясни Горанов.

Хората могат да прекарат повече време вкъщи, защото бизнес вече се прави и онлайн. Затова клиентите разбраха, че е важно удобството на жилищната среда. Удобството и практичността вече са на първо място в желанията на купувачите. Луксът отстъпва на удобството. Търсят се и ефективни сгради в енергийно отношение, коментира експертът.

Цената на имота се определя основно от мястото, където се намира той и от престижността на квартала. Периферните квартали като "Овча купел“ също предлагат своите удобства. "Изборът е Ваш – дали да изберете апартамент с една спалня в "Лозенец“ или с 3 спални в "Люлин“, коментира Горанов. Нормално е в различните квартали цените да са различни.

Наличието на детска градина, училище, супермаркет близо до жилището е ключово за клиента, когато той прави избор за покупка. Идеята и на главния архитект на столицата Здравко Здравков е София да стане "15-минутен град“ – един човек да има в радиус на жилището си всички онези удобства, които са нужни за ежедневието му. "Споровете за цените на апартаментите са като споровете за марките коли – защо един струва малко, друг повече. Това не е проблем, а е естествен пазарен механизъм“, категоричен е Иван Горанов.

В сравнение с 2022 г. пазарът се нормализира – няма истерия по закупуването на жилище така, както се наблюдаваше миналата година. "Тогава хората казаха "Трябва да купим нещо, защото инфлацията е висока“.

Цената на парцела вече е много по-висока, отколкото беше преди 2-3 години. Цената на земята също е компонент от цената на имота. Има недостиг на парцели, където може веднага да се извади разрешение за строеж. Документацията по разрешително отнема година-две и това много забавя процеса, смята още Горанов.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Пожари 2024
Лято 2024
Газови доставки
Водна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията