ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Инициатива помага на мъжете да свалят бариерите
Автор: Живко Кръстев 14:14 / 06.12.2023Коментари (0)297
©
За втора поредна година ще се проведе "Кръгът на мъжете“ – една инициатива само за мъже, група за развитие, споделяне и изследване през призмата на мъжката енергия.

Целта на инициатива "Кръгът на мъжете“ е да помогне на мъжете да свалят бариерите, които им пречат, за да бъдат по-пълно изразени в своя живот. Това каза в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“ психотерапевтът Ивайло Белев, съосновател на инициативата.  

"Това, което ми хареса като идея в "Кръгът на мъжете“, е да създадем такова пространство, в което всеки сам да изследва за себе си какво е това да бъдеш мъж в днешното време, с всички предизвикателства, които стоят пред него,“ каза Огнян Петков – психолог, сертифициран и акредитиран коуч към Международната Коучинг Федерация, един от инициаторите на "Кръгът на мъжете“.

Ивайло Белев сподели още, че един от големите проблеми е гневът – бич на съвремието, който се свързва и с физическото насилие. Според него е огромно предизвикателство точно това как гневът да бъде изразен конструктивно и да има градивност в това изразяване. "Мъжете по-трудно изразяват емоции. Важно е да бъдат изразявани емоциите, защото емоциите се натрупват, и когато се натрупат до степен, че Аз-ът не може да ги удържа, те вече започват да излизат деструктивно.“ Затова според него е важно човек да се научи да изразява емоциите си малко по-малко, всеки с неговото темпо.  

Темата за насилието на жени над мъже е малко по-назад в разговора за насилието в обществото, смята още психологът. "Не се говори за него, защото то е много фино психологическо. То може да има много лица, но едно от тях се проявява като едно непрекъснато мрънкане, едно непрекъснато искане на нещо, което се променя и става безкрайно. И така полека-лека създаването на усещането у мъжа, че той нещо не е достатъчен в това семейство. Много често насилието от страна на мъжете към жените идва от това безсилие да се справят. Жените са по-развитие по отношение на разговори, отношения, в напасване в тази посока и общо взето ни превъзхождат, докато при мъжа все още има едно виждане, че той трябва да е стегнат, мълчалив, сериозен, да изкарва пари, да върши тежката физическа работа,“ сподели още Ивайло Белев.

Огнян Петков добави още, че гневът се поражда когато има някаква нужда, която не е задоволена, и когато тази нужда се потиска, започва да се образува гняв у човека. "Когато гневът не се изрази по здравословен начин, той се трупа, и мъжете имат като цяло по-трудна способност да изразяват своите чувства и емоции,  да се свързват с тях. И агресията е един от начините това нещо да излиза.“

Единственият шанс да излезем от блатото на потисканите емоции е да градим една добра основа на сътрудничество, смята още Ивайло Белев: "Имаме някакъв общ проблем, който ние трябва да намерим начин заедно да го решим без да нападаме, без да генерализираме и да сочим с пръст. И краят е когато енергията на разговора спадне осезаемо,“ обясни той.

Огнян Петков не препоръча използването на техниките за манипулация в отношенията, като разказа, че те работят, но на едно примитивно ниво. "Ти получаваш нещо, но то е насила, защото това реално е насилие над другия човек, но на много фино ниво. Важното нещо за взаимоотношенията между мъжа и жената е свързано с баланса на даването и получаването в една връзка, и този баланс трябва да бъде от двете страни. В момента, в който има дисбаланс, връзката се разпада. В повечето случаи този, който получава повече, си тръгва. Когато използваш техники за манипулация, няма дълбочина в отношенията, няма истина, няма любов,“ смята още той.  

По думите на Ивайло Белев вече се забелязва тенденцията мъжете да се отварят и да обръщат внимание на своето личностно развитие. Тя се развива с по-бавни темпове от тази при жените, но макар и бавно започва да се увеличава този процент при мъжете.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Пожари 2024
Лято 2024
Газови доставки
Водна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията