ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Гърция се задушава, обмислят нови мерки срещу туристите
Автор: Екип Sofia24.bg 12:37 / 06.08.2024Коментари (1)832
©
Мерки, насочени към по-ефективно и рационално управление на круизните пристанища в Гърция, се обмислят от правителството заради снимките на "задушаване", които наскоро бяха пуснати от популярни дестинации като Санторини, съобщава Bulgaria ON AIR.

На среща на правителството с участието на министъра на туризма Олга Кефалогианис, министъра на корабоплаването Христос Стилианидис, държавния министър Акис Скерцу и главния изпълнителен директор на ТАЙПЕД Димитрис Политис бе потвърден положителния ход на туристическите потоци през този сезон, както и необходимостта от търсене на устойчиви решения и отговори на натиска, оказван от концентрацията на туристически потоци в определени популярни дестинации, в полза както на местните общества, така и на по-широкия туристически продукт.

Министрите се съгласиха, че особено в круизния сектор, в който през последните години се наблюдават непрекъснато нарастващи тенденции, е необходимо да се проучат политиките за таксуване в круизните пристанища - в момента на много ниски нива, алтернативните модели за управление на пристанищата, както и цифровите инструменти за управление на флота което ще допринесе за по-рационално и ефективно уреждане на нарастващото търсене, винаги в полза на местните общности.

В близко бъдеще ще бъдат обявени конкретни мерки

През последните няколко дни снимки на хаоса в трафика в Санторини се разпространиха в социалните медии, особено в моменти, когато от круизен кораб слизат на брега хиляди хора.

Ситуацията в Санторини, както и в други популярни дестинации, избирани от круизни кораби, е снизходително задушаваща както за посетителите, така и за жителите. В същото време инфраструктурата на острова няма подходящата уязвимост, за да може да посрещне тълпите, които пристигат всеки ден.

Миналата година Санторини посрещна около 3,5 милиона туристи, т.е. 1 на 10 посетители в Гърция. Това е параноично число, когато говорим за остров с едва 15 500 жители. През 2023 г. 800 круизни кораба са превозили приблизително 1,3 милиона пътници.

Около една пета от острова в момента е заета от сгради. В калдерата безброй места за настаняване с басейни и джакузита с изглед към вулкана са най-атрактивните, но скъпи възможности за туристите.

"Трябва да поставим ограничения, ако не искаме да потънем в хипертуризъм", каза кметът на Санторини Никос Зорзос пред АФП. "Не трябва да има нито едно допълнително легло, нито в големите хотели, нито в наемите в Airbnb", подчерта той.

На острова вече се появиха табели, поставени от жителите, които призовават посетителите да уважават острова. "РЕСПЕКТ... Това е вашата ваканция, но това е нашият дом", гласи съобщение на организацията Save Oia.

Местните власти са поставили ограничение от 8000 пътници на круизни кораби на ден - мярка, която се очаква да бъде въведена от следващата година. Но не всички местни агенции са съгласни. Антонис Пагонис, ръководител на Асоциацията на хотелиерите на Санторини, смята че решението е в по-доброто управление на потока от посетители.

"Не е възможно в понеделник, например, да има 20 до 25 000 посетители от круизен кораб, а на следващия ден нула", каза Пагонис. Той също така твърди, че по-голямата част от задръстванията засягат само части от острова като Фира. В южната част на острова плажовете с вулканичен пясък са по-малко претъпкани, въпреки че юли е висок сезон, посочи Пагонис.

Средният турист, идващ на острова, се е променил. "Instagram определи начина, по който хората избират места за посещение", каза той, обяснявайки, че всеки иска перфектната снимка в Instagram, която да потвърди очакванията му.


Още по темата: общо новини по темата: 1051
16.09.2024 »
15.09.2024 »
15.09.2024 »
13.09.2024 »
13.09.2024 »
12.09.2024 »
предишна страница [ 1/176 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Навсякъде пишат колко било убаво на слънчака пък тези заблудените ходят в Гърция това не го разбирам
Коментарите са на публикуващите ги. Sofia24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
Лято 2024
Природни стихии
Първият учебен ден
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията