ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Ген. Чавдар Червенков: Единната разузнавателна служба е дъвкана и предъвкана тема, на никой не му пука
Автор: Екип Sofia24.bg 17:11 / 14.09.2023Коментари (0)492
©
Въпросът за единната разузнавателна служба и сливането на Военното разузнаване с Държавна агенция “Разузнаване" е дъвкан и предъвкан. Това каза за аудиокаста "Това е България" на "Фокус" ген. Чавдар Червенков – началник на службата за военно разузнаване през 1991-1992 година и министър на вътрешните работи в служебното правителство на Ренета Инджова. Според него в момента става дума за нероден Петко.

"Според мен, първо, не сме видели текста на този добре отлежал и втасал проектозакон от 2014 г. А според мен, идеята лансирана от генерал Атанасов и шума, който се вдигна, не е нищо повече от един празен балон. Дайте да видим какво мислят хората по тази идея, защото нямаме никаква друга работа, просто скука страхотна в парламента и между другото, да вземем да реформираме службите. Ако искате да ви кажа какво е моето впечатление от реакциите на хората, то е следното. С изключение на реакции от няколко човека, изкусени от тази тема, на никой не му пука особено за това предложение, с извинение на израза. 

Дневният ред на българина днес е много, ама много по-различен. Погледнете водещите заглавия на медиите в последните дни и ми кажете какво виждате? Войната в Украйна, войната по пътищата, войната с последствията от природните бедствия, войната на зърнопроизводителите срещу вноса на украинска пшеница. Да отворя тук една скоба, току-що разбрах, че тя скоро ще бъде обявена, защото има вече решение за разрешаване на вноса. И още няколко войни, които се водят, но никъде не виждам тревога по проблема, че България имала две разузнавателни служби. Това си мисля по тази идея", каза още ген. Червенков.

Той не вижда какво точно държавата ще спечели от този ход. Единственото, което може да стане е да се разстрои работата на службите. 

"Тази работа добра или лоша, според различни оценки към момента, та тя ще бъде разстроена за няколко години напред. Идеята за обединяване на тези две служби - Военното разузнаване, дори още преди 1990 г., известно като РУНО или разузнавателно управление на Генералния щаб на Българската армия, народна армия тогава и Първо главно управление, политическото или цивилното външно разузнаване, тази идея не е от вчера и не е измислена от генерал Атанасов. През 70-те и 80-те години, мине се не мине се време и се пускаше партенката за сливане на РУНО и Първо главно управление. Сега като си помисля, защото съм го преживявал, очевидно това не е било случайно, това е било планирано на някакво по-високо ниво и са се преследвали определени цели за момента тогава очевидно политически, в онази обстановка. 

Дали е необходимо да се впускаме в подробности? Ние, работещите в разузнавателното управление на Генералния щаб на Българската народна армия тогава, възприемахме всички тези идеи като заплаха за нас, казвам го откровено. Притеснявахме се, защото Първо главно управление беше така да се каже един от стожерите на Държавна сигурност, на системата Държавна сигурност на Народна република България и по тази логика беше много по-силно във всяко отношение от нас", обясни генерал Червенков.

"И при едно сливане, ние щяхме да бъдем схрускани, така да се каже. Затова се и притеснявахме, защото едно теоретично поглъщане на военното разузнаване щеше да доведе до много тежки последствия както за нас, така и за системата на военното разузнаване. И тогава, въпреки, че ние усещахме, че това са някакви такива пробни балони, някакви сондажи, това неминуемо оказваше влияние в работата на управлението. Хората започваха да се ослушват, да поотпускат крака, да се ориентират накъде духа вятъра. Питам се сега, дали инициаторите на тази "прекрасна" в кавички идея, са си помислили какво се случва сред състава на тези две служби в момента?", допълни той.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Пожари 2024
Лято 2024
Газови доставки
Водна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията