ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Евгени Балев: В България колоезденето става все по-предпочитано
Автор: Харитина Агопян 11:21 / 19.07.2024Коментари (0)895
©
В България колоезденето набира страшна скорост и става все по-предпочитано и алтернативно средство за предвижване на автомобила. Затова велоалеите трябва да бъдат неизменна част от градската инфраструктура. Това каза председателят на Федерацията по колоездене Евгени Балев в предаването "Денят на фокус“ на Радио "Фокус“

Като новоизбран председател на Федерацията по колоездене Евгени Балев си поставя за цел колоезденето в България да си върне старата слава и да придобие по-голяма популярност. Според него това е постижимо, ако Федерацията подходи по-сериозно и се обърне повече внимание на високото спортно майсторство и на колоезденето като спорт.  "Искам да поддържаме топла връзка с всички наши партньори, за да можем да създаваме условия за развитието на спортното колоездене,“ каза той и добави, че от 2016 година насам България няма квота за участие в Олимпийските игри.

Председателят на Федерацията сподели още, че спортното колоездене става все по-атрактивно и за жените, като планинското колоездене и специално в дисциплината downhill Изабела Янкова е европейска и двукратна световна шампионка, както и двукратна носителка на европейската и световната купа. "Имаме голямото желание и мисля, че е постижимо да направим в България едно Европейско състезание по downhill през 2026 година на Витоша,“ сподели Евгени Балев и допълни, че България ще вземе участие и в Световното първенство по колоездене в една нова и интересна дисциплина – отборна щафета по часовник, в която участват 3 жени и 3 мъже.  

Тази година се навършват 100 години от провеждането на Обиколката на България, като тази година ще бъде нейното 71-во издание. Обиколката на България е една от най-старите в света, като преди нашата обиколка са били само обиколката на Франция, на Италия и на Белгия, разказа още той.

71-ото издание на Обиколката на България ще стартира на 24 август в София с пролог – индивидуално състезание по часовник, а на следващия ден ще бъде един от най-трудните етапи София-Троян, в който се преминава през Балкана и най-високата точка за обиколката – през Беклемето. Вторият етап е от Троян до Казанлък, в който отново се преминава през Балкана през връх Шипка. На следващия ден е равнинния етап Казанлък-Бургас, като на следващия ден се прави един трансфер и се стартира от Приморско. Този етап финишира в Сливен, като при Петолъчката отново се преминава Балкана при село Градец-Ичера, минава се през връх Българка и се финишира в Сливен. И последният етап е от Сливен до Казанлък, като отново се изкачва връх Шипка, но от другата страна, и се финишира в Габрово.

"На всеки етап има награждаване на победителите и връчването на лидерските фланелки – жълтата фланелка е за водача във временното класиране. Ще върнем виолетова фланелка за най-добър спринтьор, фланелка на червени точки, както на Тур дьо Франс, е за най-добър катерач. Ще има за млад, до 23 години, бяла фланелка и аз искам да има примерно една за най-добре представител се български състезател. Тази година ще имаме 18 чуждестранни отбора и 4 български, като за първи път имаме отбор с японски лиценз,“ обясни още председателят на Федерацията по колоездене Евгени Балев.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Пожари 2024
Лято 2024
Газови доставки
Водна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията