ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Ето колко от пациентите, които се прегледаха безплатно за рак на простатата в ИСУЛ, са с установен карцином
Автор: Екип Sofia24.bg 11:55 / 06.12.2023Коментари (0)250
©
Осемдесет мъже се възползваха от безплатните прегледи за рак на простатната жлеза, в рамките на кампанията Movember, в Клиниката по урология на УМБАЛ "Царица Йоанна – ИСУЛ“, насочена към мъжкото здраве, съобщиха от болничното заведение. По време на инициативата са открити пет пациента с рак на простатата. Това прави 6,25% от всички прегледали се и е близо до статистиката за заболяването.

При други пет мъже е установена доброкачествена хиперплазия (увеличение) на простатата и те са насочени за оперативно лечение. От пациентите, които са диагностицирани с рак на простатата, най-младият е на 59 години, а най-възрастният - на 78 години. Всички те са насочени за щадящо лечение с брахитерапия с ниска мощност на дозата, тъй като заболяването им е открито в ранен стадий.

Центърът за съвременна диагностика и лечение туморите на простатната жлеза към УМБАЛ "Царица Йоанна – ИСУЛ“ е единственото място в България, където е въведена Брахитерапия с ниска мощност на дозата при ранен карцином на простатната жлеза. Става въпрос за иновативен метод на вътретъканно облъчване, при който се избягва операцията и всички произтичащи от нея усложнения: изпускане на урина и проблеми в сексуалната функция. 

В центъра работят уролози, онколози, лъчетерапевти, медицински физици, анестезиолози, което позволява целият процес – от диагностичното уточняване до лечението и проследяването да се случва на едно място – в УМБАЛ "Царица Йоанна – ИСУЛ“. До момента по иновативния метод в него са третирани 45 пациенти, при които са постигнати отлични резултати.

Припомняме, че през месец ноември цялата Клиника по урология и андрология на столичната болница се включи в благотворителната инициатива. Прегледи се провеждаха всеки работен ден едновременно в два кабинета, което позволи на всеки, който имаше желание, да бъде прегледан и консултиран от уролозите на ИСУЛ.

В безплатните прегледи се включи и началникът на клиниката акад. проф. д-р Чавдар Славов. Според него профилактичните прегледи за рак на простатната жлеза трябва да станат задължителни, а пациенти, които ги пропускат или отказват да се явят, при установяване на карцином в напреднал стадий, следва да бъдат поканени да заплатят част от лечението си, защото с бездействието си са допринесли за напредване на болестта.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Пожари 2024
Лято 2024
Газови доставки
Водна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията