ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Ето кои служители са кошмар за работодателите
Автор: Екип Sofia24.bg 17:46 / 04.09.2023Коментари (0)175
© Sofia24.bg
Повечето служители по света са "тихо напускащи". Те са психологически необвързани с работата и компанията си. Тъй като техните нужди от ангажираност не са напълно удовлетворени, те влагат време, но не и енергия или страст, в работата си.

Не те обаче са проблем за работодателите, според проучване за 2022 г. на американската агенция "Галъп" за работните места.

Къде по света са най-стресирани на работа? А как хоумофисът се отразява на ежедневното ниво на стрес? "Дневник" обобщава отговорите на тези и още въпроси, включително и за България (данните за нашата страна са по-долу в текста).

Ангажираност на работното място

Ангажираността на служителите отразява участието и ентусиазма им в тяхната работа и на работното място.

Почти всеки четвърти (23%) от служителите по света са чувствали ангажираност на работното си място през 2022 г.. Това е най-високото ниво, откакто "Галъп" измерва глобална ангажираност за пръв път през 2009 г. Въпреки че ангажираността намаля през 2020 г., тя се върна към своята исторически положителна тенденция.

Голяма част от този напредък се дължи на отскок от 7 процентни пункта в ангажираността в Южна Азия, включваща Индия, която стана най-голямата страна в света по население тази година. Южна Азия засега води по ангажираност на служителите с 33%.

Тихото напускане

Повишаването на ангажираността е добра новина за служителите, които просперират на работа и намират ежедневните си задачи за по-удовлетворяващи.

Но трябва да се извърви още дълъг път - повечето работници са в категорията на "тихо" или "шумно" напускащите.

Проспериращи на работа: Тези служители намират работата си за смислена и се чувстват свързани с екипа и организацията. Те се чувстват горди от работата, която вършат.

Тихо напускащи: Те, така да се каже, просто запълват мястото и често си гледат часовника колко остава до края на работния ден. Полагат минималните необходими усилия и са психологически откъснати от своя работодател. Въпреки че са минимално продуктивни, за тях е по-вероятно да бъдат стресирани и да преживеят "бърнаут" (професионално прегаряне), отколкото ангажираните работници, защото се чувстват изгубени и откъснати от работното си място.

Шумно напускащи: Те предприемат действия, които пряко вредят на организацията, подкопавайки нейните цели и противопоставяйки се на лидерите ѝ. В някакъв момент доверието между служител и работодател е било сериозно нарушено. Или пък служителят е бил крайно несъответстващ за дадена роля, което е предизвиквало постоянни кризи.

Разглеждайки голямата картина, служителите с ниска ангажираност съдържат огромна възможност за икономически растеж. "Галъп" оценява, че ниската ангажираност струва на световната икономика 8.8 трилиона щатски долара - 9% от световния БВП, пише "Дневник".

За лидерите и мениджърите "шумното напускане" може да е сигнал за големи рискове в организацията, които не трябва да се пренебрегват.

Обратно, "тихо напускащите" са често най-добрата възможност за растеж и промяна. Те чакат лидер или мениджър да проведе разговор с тях, да ги насърчи и вдъхнови.

Стрес

Близо половината (44%) от служителите заявяват, че са преживели много стрес предходния ден, повтаряйки рекорда от 2021 г. и продължавайки тенденция на повишен стрес, започнала преди почти десетилетие.

Източна Азия, която включва Китай, се изравнява с региона на САЩ и Канада по най-високи нива на стрес. Един от източниците на този стрес може да е са били локдауните през 2022 г. Млади служители и работещи дистанционно в Източна Азия са изпитали изключително високи нива на ежедневен стрес - съответно 60% и 61% - което ги прави най-стресираните работници в света.

Търсене на работа

Петдесет и три процента от работещите през 2022 г. са казали, че сега е добър момент да си намерят работа там, където живеят. Това е рязко увеличение спрямо предходната година и близо до рекорда от 2019 г.

Във всеки регион на света, с изключение на един, се наблюдава увеличение на броя на хората, които са казвали преди няколко месеца, че сега е добър моментът за намиране на работа.

Югоизточна Азия и Австралия/Нова Зеландия отбелязват ръст от 22 процентни пункта по този въпрос, а в повечето други региони увеличението също е двуцифрено. Изключение са САЩ и Канада, които не отбелязват увеличение по този елемент през 2022 г., но са се изкачили с 44 процентни пункта предходната година.

Намерение за напускане

Петдесет и един процента от работещите към момента са заявили, че се оглеждат за или активно търсят нова работа.

Скорошен анализ на "Галъп" установи, че ангажираните служители изискват 31% увеличение на заплащането, за да обмислят приемането на дадена работа в друга организация. Неангажирани и активно неангажирани служителите искат средно 22% увеличение на заплатата, за да сменят работата си.

Общият брой на респондентите, включени в проследяването на пълната тенденция на данните (2009 до 2022 г.), е 2 208 292. За данните за 2022 г. общият брой е 122 416.

Какво показват данните за България?

В България заявили ангажираност към работата си са 22 на сто от анкетираните (без промяна - "промяната" показва разликата в процентни пунктове при сравняване на средната стойност от 2019, 2020 и 2021 г. със средната стойност от 2020, 2021 и 2022 г.). В Европа най-висока е ангажираността в Румъния (35%). Най-ниска е в Италия - 5 на сто.

На въпроса дали са изпитали стрес на работа през голяма част от предходния ден, към момента на проучването положително са отговорили 32% (-2 п.п.). Най-стресирани в Европа се оказва, че са в Гърция (60%), а най-малко - в Латвия (22%).

Гняв са изпитали 11% (без промяна) от българите. Най-високо по този показател в Европа се нарежда Черна гора (33%), а най-ниско - Финландия - 5 на сто.

Попитани дали даденият момент е добър за намиране на работа, положително отговарят 42 на сто от българите (-2 п.п.).

Още няколко извода за Европа

– Най-нисък регионален процент на ангажирани служители;

– Вторият най-нисък регионален процент на ежедневен гняв;

– Вторият най-нисък регионален процент на служители, оглеждащи за или активно търсещи нова работа.

– 13% се определят като проспериращи на работа;

– 72% са "тихо напускащите"

– 15% са "шумно напускащите".







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Пожари 2024
Лято 2024
Газови доставки
Водна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията