ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Есента има един основен виновник за алергиите и това е мухълът
©
Свикнали сме да говорим за алергии най-вече с настъпването на пролетта и започването на активния цъфтеж на растенията. Но научно доказан факт е, че заради климатичните промени и глобалното затопляне сезонът на алергичните състояния продължава все повече и до по-късно, обхващайки и есента. Затова, ако страдаме от тях, е рано да се радваме, че се е приключило с хремата и сълзящите очи.

Оказва се, че есента вече е пиков сезон за някои от алергиите. Причината е, че когато температурите останат по-високи за по-дълго време, това дава на растенията повече време да цъфтят и да отделят алергени. Този процес се стимулира и от по-голямото количество въглероден диоксид в атмосферата вследствие на парниковите газове.  А и има някои растения, при които сезонът на цъфтеж просто е по-късен.

Също така през есента има един основен виновник за алергиите и това е мухълът. Той може да се образува както в затворени пространства с висока влажност и ниски температура, така и на открито - например в балите със сено или в купчините паднали листа.

Как да разпознаем алергията

Основният недостатък на това да имаме обострена алергия през есента е, че понякога е трудно да различим дали симптоми като течащ нос, кихане, драскане в гърлото и други се дължат на нея или на някой грип или вирус. В повечето случаи хората, страдащи от алергии, добре разпознават кога става въпрос за подобно състояние или нещо друго.

Най-характерните симптоми за алергията са сърбящ нос и гърло и зачервени и насълзени очи. В повечето случаи те се задържат за поне седмица, често и повече. Респираторните заболявания също имат своята сезонност и най-често се срещат през зимата. Те могат да се различат най-лесно по болките в тялото, умората и температурата, пише lifestyle.bg.

В повечето случаи и ако започнем да кашляме, трябва първо да си помислим, че се разболяваме, а не често алергията пак се е обадила. Най-лесният начин да разпознаем алергията е и ако симптомите, които имаме, се повлияват от антихистаминовите препарати, които приемаме. 

Разбира се, има и някои алергии, за които няма сезонност, защото причините за тях са около нас целогодишно. Подобен пример е алергията към домашен прах. Затова е добре ако алергичните симптоми при нас са постоянно явление, да се тестваме и да вземем необходимите мерки, за да ограничим техните прояви, съветват от CNN.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Октомври 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
50-ото Народно събрание
Борба за влияние в Близкия Изток
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Задържаха Джейхан Ибрямов по разследване за купуване на гласове
Ружа Игнатова попадна под ударите на прокуратурата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да (577) 53%
Не (398) 37%
Не мога да преценя (109) 10%
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията