ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Емил Папазян, POS Pharma: До 7 години ще сме единствената страна, която осигурява достъп до лекарства 24 часа в денонощието
Автор: Живко Кръстев 16:29 / 14.12.2023Коментари (0)448
©
Имаме реалната възможност в следващите пет до седем години България да стане единствената държава не само в Европа, но и в света, която да има денонощна аптека, работеща 365 дни в годината, във всяко едно населено място на страната. Това каза основателят на POS Pharma Емил Папазян в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“. 

Той отбеляза, че към момента в близо 90% от населените места, в които е съсредоточено 20% от населението на страната, няма аптеки. Денонощните аптеки са много малко и са съсредоточени едва в 15-20 населени места. Папазян посочи също, че процентът на дипломираните фармацевти, които влизат да работят в аптечната мрежа, е обезпокояващо нисък – под 10%. "Тенденцията би довела до безумни щети и ако не се вземат адекватни мерки така, че младите да се върнат към професията – това ще създаде проблеми в бъдеще и на държавата. Това се наблюдава като тенденция и в Европа“, коментира той.  

Денонощният достъп до аптеки и липсата на достъп до такива в огромна част от населените места в България са в основата на проекта POS Pharma, който може да осигури достъп до лекарства чрез специални устройства, обслужвани от магистър-фармацевти.  

"Това е изцяло дигитализирано устройство, в което има робот, който се управлява в реално време от дипломиран, квалифициран магистър-фармацевт. Всяка транзакция, която се осъществява, остава като запис в дигитален облак и всеки един контролен орган може да получи от архива записа и съответно да види какво са си казали фармацевтът и пациентът, какви документи са били предоставени, плащането как е осъществено. Самият фармацевт е на пряка връзка, той наблюдава и контролира целия процес. Цялата дигитализация на машината са неговите очи, уши и ръце, за да може да е там, където и когато няма как да бъде по друг начин. Фармацевтът е човекът, който контролира всички процеси, от "А“ до "Я“, обясни Папазян.  

Предвижда се да бъде създаден и кол център, чрез който фармацевтите ще обслужват пациентите. "Няма да има нужда зад всяка една от машините да стои отделен фармацевт. Всички машини на територия на страната могат да бъдат обслужвани от няколко фармацевта на нощна смяна, защото натовареността на тези машини през нощта няма да бъде толкова голяма“, поясни основателят на проекта.  

Той обясни, че подобни модели на продажба на лекарствени медикаменти са използвани в англо-саксонския свят от 30 години. "В държави като САЩ, Канада, Австралия, където на огромни разстояния живеят по-малко хора или са много отдалечени. Скандинавските страни и Англия също могат да се похвалят с такъв тип проекти, но те не са толкова масовизирани заради високата цена на самите устройства. Поради факта, че устройството, което ние предлагаме на пазара, е наша разработка и е както концептуално, така и технически и технологично решено, ние сме решили този казус и абсолютно икономически обосновано и възможно е да се реализира в мащаб“, обясни Емил Папазян.  

След необходимите регулаторни промени POS Pharma има готовност да постави машини на цялата територия на страната.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Пожари 2024
Лято 2024
Газови доставки
Водна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията