ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Експерт предупреди: Има риск България да остане без мляко
©
Търговските вериги слагат три пъти по-високи надценки, отколкото на аналогични вносни продукти. Това заявиха от Българската агрохранителна камара (БАхК).

"За да има храни, трябва да има хора, които са отдадени. С дълбока скръб съобщаваме, че почина изпълнителният директор на Говедовъдния съюз Михаил Михайлов, отдал 50 години на селекцията", съобщи председателят на Асоциацията на млекопреработвателите Димитър Зоров.

Бойкотът не е породен от производителите, а от потребителите, подчерта той.

"В Агрохранителната камара основната цел е да бъдат обединени противостоящи се от годините производители и преработватели", уточни Зоров и допълни, че е проведена среща с министъра на земеделието.

Загива ли млечното животновъдство

"От 14 млн. ферми са останали под 9 млн. Говорим за европейски мащаб за няколко години. Тази тенденция не е само в България, но и навън. Причината е, че хората в този сектор, особено в животновъдството, когато се работи 365 дни, не искат да получават по-малко от една чистачка в един офис. Това е унизително. Ние не воюваме с търговци, защото без тях не може, но да бъде справедлива схемата в разпределението на възнагражденията. Не може основният натиск да е върху суровинния сектор и той заради това той да намалява. След четири-пет години ще се блъскаме с това да няма мляко", каза Зоров пред Bulgaria ON AIR. 

Той определи ситуацията при плодовете и зеленчуците като трагична. 

"Оранжерийното производство почти го няма. За млякото това се очертава. Сега са останали последните мохикани от средни и по-големи ферми, които са навзели много кредити, няма как да се измъкнат и продължават да работят. Тези хора заслужават своето място достойно на масата. Законът за защита на конкуренцията трябва да бъде актуализиран и да създаде възможност на българското производство да не приключи до няколко години или до година. Няма по-добра храна от тази, която е създадена и консумирате на мястото, на което живеете", смята председателят на Асоциацията на млекопреработвателите.

Как да стимулираме родното производство

"Ако при един продукт сега надценката е 60-70%, ако стане 30% - се получава разлика от 30-40%. 10% да отидат за най-засегнатия, този който произвежда млякото, и 20% да отидат при потребителя с намаляване на цените. Ние сме единен европейски стандарт. Всеки трябва да стимулира родното производство в рамките на допустимостта. Купувайте българска храна, имаме качествени български храни, които трябва да останат на пазара ни", настоя Зоров.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2025 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Енергийна криза
Изтребител падна в Черно море край Шабла
Отношенията София-Скопие
Парламентарни избори октомври 2024 г.
ЦСКА-София в Първа Лига сезон 2024/25
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията