ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Експерт от Пловдив: Абсурдно е да се твърди, че бирата в кен е по-хубава от тази в бутилка. Мезето е основната причина за биреното коремче
Автор: Екип Sofia24.bg 12:27 / 02.11.2023Коментари (0)494
©
Бирата е със значително историческо и културно значение и съдържа богат набор от биоактивни вещества. Напитката се произвежда от 4 основни съставки, които са естествени - вода, малц, хмел и пивни дрожди. Най-специфичното при бирата е хмелът, а тенденцията последните няколко години, е за изследване на всички полезни вещества – специално фенолите и полифенолите, които са много силен антиоксидант и могат да окажат сериозен ефект върху човешкото здраве. Българските учени имат принос в изследванията на механизмите и свойствата на пивото, за които разказват гл. ас. д-р Петър Недялков, преподавател в Университета по хранителни технологии в Пловдив и д-р Сергей Иванов, Център по биология на храните в предаването "В развитие“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Благодарение на новите изследвания е доказано, че има между 800-900 вещества, които биха могли да бъдат полезни за здравето. Д-р Недялков дава и още един пример за съставка с полезни свойства - пивните дрожди, които са богати на витамини от Б комплекс.

"Трябва да се отбележи, че алкохолът действа успокояващо на човешкия организъм, но е важен фактор да се консумира в умерено количество.“

Препоръчителните количества за консумация на бира зависят от фактори като възраст, пол, тегло, но в повечето случаи са от 1 до 2 половин литрови бутилки на ден, коментира д-р Иванов.

Последното изследване бе съврзано с мониторинг за количество на Б витамини на пивото – излязоха добри резултати за марки, които спазват добри производствени практики и имат висококачествени суровини, отбеляза д-р Иванов.

По отношение българската бира той обясни, че фолиевата киселина и Б витамините идват основно от дрождите, а когато се използват висококачествени такива, произвеждат значително по-високо количество на Б витамини, както е и при родното пиво.

Като неверни митове, които учените се опитват да опровергаят, д-р Недялков посочва абсурдното твърдение да се смята, че в бирата има спирт или пък, че бирата в кен е по-хубава от тази в бутилка.

В тази връзка той уточни, че бирата от индустриалните пивоварни, се разпределя от един ферментатор във всички линии в пропорцията, която се изисква от пазара.

Относно мита с "биреното коремче“ д-р Недялков твърди, че бирата може да ни подхлъзва да ядем повече, но със сигурност не е причинено от нея, а от мезето

Специалистът още отбеляза, че плодовите бири си подхождат повече с по-леки и свежи храни.

Във връзка с приноса на българските учени и експерти в изследването на пивото д-р Иванов разказа за презентация в Мадрид на конгрес за пивоварна наука, който е касаел бактериите в пивото. Все още има българска наука в тази област и тя поддържа връзка с практиката, но в момента нашите учени нямат шанс да спечелят грантове за проучвания в областта на пивото.

Изследванията се финансират чрез директно възлагане от Съюза на пивоварите, както и с отделяне на елементи от други разработки, обясни още Иванов.

"Българската държава трябва да се замисли, че науката не е само фундаментална и икономиката до голяма степен зависи от развитието на иновациите“.

Благодарение на връзките, които Съюза на пивоварите, е изградил с тези на Европа д-р Недялков тази година за първи път успява да участва в техническа среща на пивоварната научна група (BSG) към European Brewery Convention. Всички анализи, които се правят на пиво и малц се осъществяват на база на техните методики, които са вкарани в т.нар. аналитика. Това, което се представя в тази научна група, за да станеш член, е нещо фундаментално и видоизменящо на сегашните анализи, обяснява още д-р Недялков.

"Тази среща много ми помогна в комуникацията с други университети, което ще позволи във времето да работим с някои университети в Белгия, Румъния, Италия, Великобритания и няколко научни изследователски института във Финландия – където работят усилено върху разработването на нови щамове дрожди, които да продуцират интересни аромати.“







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Октомври 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Градският транспорт в София
Антикорупционната комисия разследва схема за рекорден заем от ББР
Процедурата за избор на нов главен прокурор
51-ото Народно събрание
Зима 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията