ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Експерт: Не се презапасявайте с олио, цената на захарта ще се успокои, когато премине сезонът на туршиите и компотите | ||||||
| ||||||
"Съществува такъв скок в сравнение с миналата година по това време, той е доста малък", заяви Васил Симов в студиото на "България сутрин". Според него цените се отразяват, тъй като пшеницата е една от най-популярните борсови стоки и влияе не само на хляба, а и на всички тестени изделия и на брашното. Големият скок е бил в началото на март, когато е започнала войната в Украйна, но цената върви надолу и се успокоява. "Специално за пшеницата няма притеснения. Реколтата е над 6 млн. тона – една от добрите през последните 20 години. Потребностите на България са доста скромни. За една година са необходими не повече от 2 млн. тона, така че останалите близо 4 млн. тона трябва да бъдат изнесени и то основно с кораби и в сурова конкуренция с останалите държави износителки в Черноморския басейн, така че на търговския фронт нещата никак не стоят спокойно", посочи Симов пред Bulgaria ON AIR. По думите му всички търговци се опитват да продават, но конкуренцията е голяма, а и става дума за майсторство, умения, контакти и съобразяване с цените. "Когато говорим за олиото, трябва да погледнем ситуацията със слънчогледа. Нямаме никакво притеснение и няма причина хората да се притесняват и презапасяват. Има поевтиняване на слънчогледовото олио в световен мащаб за 1 година. Ние в България не внасяме слънчоглед и не бива да внасяме, защото нашата продукция е доста добра", категоричен е гостът. Той обясни, че сме отворена икономика и цените се влияят от търсенето и предлагането, но и от цената на суровината в световен мащаб. Уточни, че поскъпването на долара е основният фактор, който е повишил цената на олиото и всички стоки, които го използват. "Цената на захарта се дължи изцяло на поскъпването на долара и на енергийния ресурс. В България поскъпването за една година е близо 70%. Като сложим към това и задължителното поскъпване цената на труда, при преработката на суровината се получава така, че готовата продукция излиза по-скъпа. Може би ще се поуспокои, когато минат тези есенни месеци, традиционни за българина в производството на компоти, туршии и други домашни благинки, но при всички положения много се влияем от долара", твърди Симов. Той посочи, че когато човек влиза в магазина, трябва да купува само това, което му е необходимо и увери, че за пшеница, брашно, хляб, слънчоглед и олио няма защо да се притесняваме, защото не ги внасяме, а само ги продаваме на международни цени. "При петрола се забелязва същата тенденция в началото на месец март. Сега международните цени са се успокоили, даже вървят малко надолу. Лошото е, че и петролът го купуваме в долари", каза гостът. Той уточни, че държавите на ОПЕК нямат намерение да увеличават производството, дори леко го ограничават, с което държат по-високи цени за петрола. "Бих дал съвет в магазините, като влизат хората, да си пазаруват само това, което е необходимо в количества, които са необходими, защото колкото по-големи количества купуват, толкова повече вдигат цените продавачите", завърши Симов. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Анкета