ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Експерт: Не купувайте полуготови храни, намалете захарта и червеното месо | ||||||
| ||||||
Това съветва пред Deutsche Welle Виола Андерсен, която е лекар по вътрешни болести и специалист по здравословно хранене. "Трябва да развием съзнателно отношение към храната. Захарта например не е непременно лоша, но ние ядем твърде много захар, защото тя се крие в много от хранителните продукти. Един пример - сладките напитки, те наистина трябва да се сведат до минимум." "Най-големият проблем, когато се храним зле са т.нар. коремни мазнини, там могат да се съберат много вещества, предизвикващи възпаление. Това означава, че тялото получава много сигнали за възможно възпаление, от което се повишава рискът от заболявания на сърдечно-съдовата система, сърдечни инфаркти, инсулти, но и възпалителни и ревматологични заболявания, диабет тип 2, рак. Всичко това се засилва от наднорменото тегло и може да има драматични последствия.Към това се добавят проблеми със ставите, болки, артроза, задъхване при изкачването на стълби, т.е. движението вече се оказва по-трудно". "От гледна точка на храненето всички краткосрочни диети са свързани и с краткосрочен спад в теглото, а накрая се получава известният йо-йо ефект. Тялото се настройва към приемането на по-малко храна, във връзка с което всичко, което изяждаме, се складира двойно във вид на мазнини. Т.е. - ние не искаме диети, а дългосрочна промяна в режима на хранене. По-добре нещата да се променят бавно, след което да се промени и начинът на живот - но това изобщо не е толкова лесно. Може да се заложи на известните инсулинови паузи - например чрез инсулиновото разделно хранене. Това би означавало да не казваш - никога вече спагети, а просто да ги ядеш на обяд, а вечерно време да не приемаш въглехидрати. Консумацията на захар също е по-добре да се намали постепенно, тъй като това е начинът режимът на хората да се промени. За съжаление ние сме жертва на хранителната индустрия: всички продукти са толкова сладки, че човек свикват със захарта. Но хората, които опитват, забелязват не след дълго: това вече не ми е вкусно, твърде сладко е. И съвсем съзнателно намаляват трайно своята консумация на захар." |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Покажи:ВсичкиМоите | На приятели |
на 27.01.2024 г.
0
Коментарите са на публикуващите ги. Sofia24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Голям шеф в банка и работещ в телевизия изнудвани с голи гей снимки
12:26 / 25.11.2024
След като влак дерайлира край София: Възстановено ли е движението?
08:32 / 24.11.2024
Слънчева неделя с температури до 10 градуса
08:29 / 24.11.2024
Натали Трифонова отново се носи на крилете на любовта
14:56 / 24.11.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета