ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Експерт: Мястото ни на Балканите тежи повече през призмата на членството на България в НАТО и ЕС
Автор: Йоланда Пелова 20:50 / 17.10.2024Коментари (0)233
© Фокус
Политическата нестабилност в България води до неспособността на нашата държава да формулира дългосрочни политики в сферата на сигурността, които да преследва и с които да защитава националните интереси. Това е основният проблем, който наблюдаваме през последните няколко години, който оказва влияние и на нашето място като ефективен член на НАТО и ЕС. Това каза в предаването "България, Европа и светът на фокус“ на Радио "Фокус“ експертът по сигурност от Съюза на офицерите от резерва "Атлантик“ Ивайло Иванов.

"Честите смени в управлението без дългосрочни стратегии и продължителното управление на служебни правителства без никакво съмнение се отразяват на качеството на управление. Имаме държави в ЕС, които за дълги периоди от време са управлявани от служебни правителства като Белгия, но за съжаление нямаме институционалната стабилност и устойчивост на тези държави, което води до проблеми в различни сектори, включително и в сигурността и отбраната,“ каза той и обясни, че всички изчакват редовно правителство, за да видят каква е неговата посока, каква ще бъде неговата политика и какви ще бъдат неговите приоритети.

По думите му спадащата избирателна активност у нас не спомага за създаването на устойчиво управление, но това е в резултат от разочарованието на българските граждани, че избирателният процес реално може да води до някаква промяна на политиката. Седми поредни избори на практика наблюдаваме една непрекъсната деградация.

"Партиите остават някак си затворени в себе си, а дебатът, доколкото въобще има такъв, е с доста ниско качество. И естествено избирателите и българските граждани все повече губят вярата и не виждат смисъл в участие в този избирателен процес. И ако искаме да излезем от този затворен кръг, политическите партии са тези, които трябва да се опитат да променят своето поведение, да променят и своите послания и начина, по който се излъчват тези послания. Най-важното е да поемат отговорност и да се нагърбят с изпълнението на приоритетите, които в предизборната кампания са декларирали, че са изключително важни за тях,“ подчерта той.

Експертът по сигурност изрази мнението, че нашето място на Балканите тежи повече през призмата на членството на България в НАТО и ЕС. Според него членството в тези организации дава възможност на страната ни като равноправен член да участва в дебата и във формулирането на политиките на тези две организации прямо Балканите, което помага от една страна в тези политики ние да залагаме нашия национален интерес, и от друга страна да бъдем незаменим партньор на тези организации тук, на Балканите, като страна, която познавайки района, би трябвало да има и съответната специфична експертиза, която за съжаление през последните години по думите му сме загубили именно заради липсата на стабилно управление.

"Българското общество като цяло по-скоро е обърнато навътре и ние се фокусираме върху дребни политически интриги и въпроси, пропускайки да видим какво се случва около нас, какви са тенденциите, така че ние да търсим възможност да защитим нашите национални интереси от гледна точка на бъдещето развитие на тези тенденции и на европейско, и на глобално ниво,“ посочи още експертът по сигурност Ивайло Иванов.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Октомври 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Издирват майка на две деца от София
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
Мигрантски натиск към България
Пожари 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията