ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Едър чернокоп заля пазара в Бургас
Автор: Екип Sofia24.bg 15:54 / 10.11.2024Коментари (0)303
©
Едър чернокоп по 12 лева килограма заля пазара в Бургас. На рибната борса "Краснодар" от ранни зори се вият опашки от желаещи да си купят "малкия лефер". Екземплярите са едри, стават идеално за скара, има и по- дребни, които се продават 8 лева килото. На някои сергии, много едър чернокоп върви по 15 лева. В същото време цената на паламуда, който също е в изобилие е 8- 10 лева килото. Скочила е хамсията, храната на паламуда- 7 лева за килограм, пише "Труд".

Чернокопът надмина паламуда по цена, защото тази есен рибата е много. "Чернокопът вече влезе и в Бургаския залив, докато паламудът се хваща повече около Царево. Надяваме се да ловим чак до Никулден , а защо не и след това“, коментираха риболовците.

Празникът на моряците и рибарите- Денят на патрона им- Свети Николай Чудотворец наближава. Остава по- малко от месец, а тази година 6 декември се пада в петък, така че тържествата ще са направо тридневни, прогнозират морските вълци.

По традиция в рибарското селище край Бургас- Ченгене скеле празнуват на 19 декември. 

Никулден е и Денят на Бургас, има много именници. И затова те изтеглят празненството си по- късно- на Никулден по стар стил, за да могат да им дойдат повече гости.

При това есенно изобилие курбанът ще е задължително от паламуд и чернокоп. Ще има и много риба на скара в култовата кръчма "Морски сговор", както и в заведението на етнографския комплекс.

Заради препълнените с чернокоп и паламуд сергии на пазара в Бургас започна голямото консервиране. Бургазлии затварят в буркани и от двете риби, но най- много- от чернокопа.

Купуват по няколко килограма, мариноват го и го затварят в буркани за зимата. 

Чернокопът се почиства и в тенджера се приготвя саламура от едра морска сол и вода, разбърква се докато се разтопи солта. Саламурата е готова, когато пуснато сурово яйце в нея изплува на повърхността. 

Рибата се поставя в саламурата и се притиска отгоре с чиния, така че да се покрие цялата. Оставя се да престои 24 часа в разтвора, после се отцежда. В друг съд се смесват оцет и вода в съотношение 1 :1. Добавя се дафинов лист, бахар, черен пипер и сместа се слага на котлона да заври, после се охлажда.

Чернокопът се залива с марината, притиска се и отново престоява 12 часа, след което се прецежда в гевгир. 

В последната стъпка се загряват 2 или 3 чаени чаши  олио в дълбок съд и се запържва едно кубче хляб. Оставя се да се охлади леко. Рибата се нарежда плътно в буркани, залива се със запърженото олио, бахар, черен пипер и дафинов лист.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Ноември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Шахматни състезания
Евролига 2024/25
Катастрофи в София
Катастрофи в България
Зима 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията