ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Доцент Ангел Кунчев: Има коктейл от инфекции, водещ е COVID-19
Автор: Екип Sofia24.bg 10:31 / 26.09.2024Коментари (0)47
©
Всяка година с началото на есента рязко се повишава заболяемостта от респираторни инфекции. Има коктейл от инфекции, макар че водещ е COVID-19 – над 50% от всички случаи, за които в момента се търси лекарска помощ. Това каза главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев в предаването "Утрото на фокус" на Радио "Фокус" с водещ Ася Александрова.

Симптомите на COVID-19 са отпадналост, болка по мускулите, главоболие, дразнене в гърлото, хрема, продължителна кашлица, температура. Симптомите отминават за 3-4 дни, обясни доц. Кунчев. Самият той е прекарал вируса със същите симптоми. "Спрямо този вирус няма някакви кой знае колко ефективни лекарствени средства, които да го атакуват директно. Така че според симптомите – ако имате кашлица, потискате нея, ако имате главоболие, вземате хапче за главоболие, според това каква е клиничната картина. В момента в болниците има и хора с по-тежко протичане, с усложнения и тежки пневмонии, но няма нищо общо с картината, която познаваме отпреди две-три години“, подчерта доц. Кунчев.

Новите щамове еволюират към това да се предават по-лесно и с по-леко протичане. "Това дава предимства на вируса – да се разпространява, да преминава от човек на човек, което е и основната му цел – да се размножава“, поясни главният държавен здравен инспектор.

По думите му ситуацията не изисква масова ваксинация срещу COVID-19, но ваксината е силно препоръчителна за хората от рискови групи, при които заболяването може да протече тежко и с усложнения.

Вече се поставят и грипни ваксини, като това може да се направи и в следващите месеци, до настъпването на грипната епидемия, допълни доц. Кунчев.

Климатичните условия в Северното полукълбо благоприятстват появата на грипния вирус през октомври. Постепенно той набира скорост и в края на януари или началото на февруари стига епидемични стойности, след което спада сравнително бързо, обясни експертът.

"Световната здравна организация има мрежа от стотици лаборатории, които ежегодно изследват проби, вижда се какво циркулира, кой щам набира скорост, кой най-вероятно ще е епидемичен тази година. Понякога има изненади, но в последните години прогнозите са верни. Всички производители се съобразяват с тези препоръки и включват тези четири щама – 2 "А“, 2 "В“, в състава на ваксините, които очакваме да са най-масово разпространени“, обясни доц. Кунчев.

Отминалото вече лято той определи като сравнително спокойно от епидемична гледна точка. "Нямаше големи епидемични взривове по Черноморието с много хора или деца, с огнища в ресторанти и заведения. Не че не е имало заболяемост, но ние по-скоро следяхме развитието на коклюша, който макар и намаляващ, все още е налице. Имаше внос на морбили, но слава богу, не намери почва и не се разпространи в България. Имаше внос на холера, на малария, но системата реагира навреме, намират се случаите, изолират се, лекуват се, така, че да няма вътрешно предаване“, обясни доц. Ангел Кунчев.

Завръщането на болести като коклюш и морбили е резултат от падането на обществения имунитет. "Това се случва, ако по някакви причини изпълнението на националните имунизационни календари на страните не е добро. Ние го гледахме вече няколко пъти в различни европейски страни. Първа беше Украйна – тя преживя много тежка морбилна и дифтерийна епидемия. Незнайно защо, хората възприеха, че това да си правиш имунизация е нещо от миналото, не е задължително, не е страшно и отворихме вратата за връщане на познати болести“, заяви главният държавен здравен инспектор.

Той обясни и причините за многото случаи на заболели от коклюш у нас. "Не толкова заради драматичен спад в покритието, а въвеждането на една ваксина, която е по-щадяща, с по-малко странични действия, но пък дава малко по-слаб имунитет, така че години след имунизацията може да възникнат нови случаи“, поясни доц. Кунчев.

Намаляването на възрастта за първа ваксинация срещу коклюш и възможността бременните жени да се ваксинират така, че бебетата да бъдат предпазени в първите седмици, по думите му са дали резултати и заболеваемостта е спаднала драстично.

Според доц. Кунчев допълнителният прием на витамини през есенно-зимния сезон е препоръчителен, но не за всички, а само за хора в стресова физическа или психическа ситуация. "Масовото приемане не мисля, че има някакво съществено значение за състоянието на организма“, смята той.

Хранителните добавки имат своето място в изграждането на имунитета, но те не са чудодейни, подчерта главният държавен здравен инспектор. "Чудодейните свойства, които им се приписват, невинаги са реалност. За болестите, за които има ваксина, спасението е ваксинация. За тези, за които няма, е поддържането на добра форма на тялото във всеки един аспект – с правилно и балансирано хранене“, посочи той.

През последните дни доц. Кунчев стана жертва на видео в социалните мрежи, в което с помощта на изкуствен интелект образът му е използван за реклама на "чудодеен продукт“. "И в годините назад имаше такива опити, но сега с изкуствения интелект нещата наистина са пипнати доста, изглеждат много убедително. Молбата ми към всички е: не вярвайте в никакъв случай на каквато и да било реклама, каквото и да било лекарство. Това, което ви предлагат, е всъщност измама“, призова той.

Доц. Кунчев сподели, че в следствие на фалшивото видео е получил десетки обаждания от хора, живеещи в чужбина, които се опитват да намерят информация за "чудодейния продукт“.


Още по темата: общо новини по темата: 4389
25.09.2024 »
25.09.2024 »
24.09.2024 »
20.09.2024 »
17.09.2024 »
13.09.2024 »
предишна страница [ 1/732 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията