ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Доц. Кристияна Симеонова: У нашите политици тотално отсъства самоконтрол върху собствената им реч
Автор: Екип Sofia24.bg 15:13 / 17.11.2023Коментари (1)2210
©
С ваше разрешение и с разрешението на вашите слушатели аз ще си позволя да започна нашия разговор с един цитат не от кого да е, а от майстора на българското слово Йордан Йовков: "Думата е страшно нещо, в нея са затворени изразните средства на всички изкуства: бои, линии, форми, звукове, движения – всичко, стига да можеш да боравиш с тия нейни богатства“. Това казва Йордан Йовков, че думата е страшно нещо. Така започна участието си в аудиокаста на "Фокус" "Това е България" доц. Кристияна Симеонова, от Института по български език към Българската академия на науките. "Има една друга поговорка: "Език мой – враг мой“. А що се отнася до съвременните политици, най-общо казано езикът на съвременните български политици не е такъв какъвто трябва да бъде. Този език загрубя, този език се вулгаризира до някаква недопустима степен", добави доц. Симеонова.

По думите и, причините за това са няколко. След 10 ноември се размиха строгите граници, които съществуваха между официалното и неофициално общуване, смята тя. Езиковите стереотипи, които съществуваха в предишната епоха, рухнаха. В политическото говорене нахлу разкрепостеният език, цветистият език, което донякъде е част от настъпилата демократизация на езика.

"Само че тази демократизация беше разбрана много погрешно, тя беше разбрана като абсолютно всепозволеност в едно официално, публично говорене. Някой веднага може да възрази, като ми каже, че езикът е обществено явление, той е огледало на обществото, а езикът следва общественото развитие и всепозволеността в абсолютно всички сфери на нашия живот логично се отразява и в езика. Да, но ние, езиковедите, не можем да приемем тази всепозволеност. И още повече, което е много страшно, у нашите политици тотално отсъства самоконтрол върху собствената им реч.

Според езиковеда, публичната реч е в състояние, в което не трябва да бъде, защото нахлуха елементи на ниския стил, елементи, на които изобщо не им е мястото там. Нахлуха диалектизми, нахлуха турцизми, нахлуха жаргонни думи, вулгаризми и за съжаление цинизми – нещо немислимо преди 10 ноември. Състоянието на публичната реч е доста недобро, защото всичко се подчинява на моментната политическа конюнктура, на страстите и просто вербалната агресия ескалира. Езикът на омразата за съжаление не намалява.

"При езика на политиците трябва да се има предвид следното: че там се осъществява вербална комуникация на две нива: първо, между самите политици в рамките на политическия процес, и второ, което е още по-важно, между тях от една страна и обществото и гражданите от друга, като при тази комуникация се цели не само даване на информация, а се цели въздействие, формиране или промяна на определени убеждения, възгледи, ориентации. И именно тук идва прекаляването с тези елементи на ниския стил, които не трябва да бъдат в никакво публично говорене. Защото нашите политици просто когато говорят, трябва да знаят къде се намират, в каква комуникативна ситуация се намират и какъв е езиковият код за тази комуникативна ситуация, а те точно това го забравят", добави доц. Кристияна Симеонова.

Според нея, повечето граждани не вярват на политиците и понякога те дори не ги слушат като говорят. Причините за това са от една страна, че много политици заменят аргументираното говорене, ясното, точното говорене с някакъв абсолютно неясен, административен, брюкселски език, засипан с изключително много чуждици.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Значи от някакви правила и норми при соца към демократизация, вулгаризъм и цинизъм при демокрацията. Добре, много добре се развиваме като общество, няма що. В това отношение помагат и много медии, дори и писатели.
Коментарите са на публикуващите ги. Sofia24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Пожари 2024
Лято 2024
Газови доставки
Водна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията