ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Доц. Искрен Иванов: България няма никакъв интерес Турция да се десекуларизира
Автор: Йоланда Пелова 11:41 / 22.09.2023Коментари (0)275
© Фокус
Съществува реална опасност преговорите за членството на Турция в ЕС да бъдат прекратени, а това ще е огромна политическа грешка. Това коментира в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" доц. Искрен Иванов, експерт по международна сигурност и управление на конфликти, преподавател в СУ "Св. Климент Охридски".

Според доц. Иванов Европейският съюз няма абсолютно никаква полза Републиката Турция, която е една изцяло светска държава, да се отдалечи от европейската орбита и още повече да се сближи с Русия: "Защото точно това ще се случи, ако Европа затвори вратата на Турция", обърна внимание той и подчерта, че Ердоган в момента се оглежда и иска да избере кой път ще бъде по-добър за неговата страна в контекста на това, че светът вече се разделя на две.

"Подозренията на самия Ердоган са свързани с това, че Европа иска да либерализира Турция, което от своя страна той смята за недопустимо предвид историческото минало и ценностите на самата Републиката Турция.

По думите на експерта България няма никакъв интерес Република Турция да се десекуларизира: "Ние ще бъдем в губеща позиция. Турция също ще бъде в губеща позиция, тъй като дебатът за нейното членство вече продължава близо половин век и това ще е загуба за турската дипломация. Но безспорно везните ще натежат в полза на негативите, защото ние нямаме никакъв интерес Турция да отиде или в ислямския свят, или в евразийския свят, където Европа се възприема по-скоро като конкурент, не толкова като партньор и сътрудник.

На въпрос как може Турция да бъде интегрирана в Европейския съюз, доц. Искрен Иванов отговори: "Според мен най-подходящият начин е това да стане след промяната в устройството на самия Съюз, което се подготвя в момента. Буквално преди няколко дни излезе информация, че Франция, Германия са се обединили около идея за промяна на договорите, разделянето на самия Съюз на четири части и външен/вътрешен кръг, Европейски съюз с асоциирани членове кандидати и т.н. Когато това се случи Турция най-сетне може да бъде интегрирана в третия или четвъртия кръг на Европейския съюз, което да постави край на този десетилетен спор за нейното членство", обясни експертът.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Катастрофи в София
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Борба за влияние в Близкия Изток
Парламентарни избори октомври 2024 г.
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията