ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Доц. Атанас Мангъров бие аларма: Има риск тези болести да се завърнат
Автор: Екип Sofia24.bg 10:36 / 14.08.2023Коментари (7)223
©
Има риск някои отдавна забравени болести да се завърнат. Това се отнася най-вече за тези болести, чието изчезване се дължи на това, че са прилагани ваксини за тях. Това каза доц. Атанас Мангъров – началник на детската клиника на Инфекциозна болница в София, в предаването "Денят на фокус“ на "Фокус“

На първо място той посочи туберкулозата, която в момента по разпространение е на нивата през 1910 г. Причината за това е ХИВ/СПИН инфекцията и недохранването в много части на света, обясни инфекционистът.  

Морбили е друго такова заразно заболяване. "Поради това, че има значителен спад във ваксиналното покритие, болестта се завръща. Тези, които не са карали морбили или не са ваксинирани, рано или късно го изкарват. Във връзка с грубия натиск за ваксиниране по време на КОВИД пандемията "ваксина“ стана едва ли не мръсна дума и много родители отказват да ваксинират децата си за морбили. Ваксината за морбили беше свързана и с аутизма, което няма нищо общо“, подчерта доц. Мангъров.  

Ваксините от Националния имунизационен календар трябва задължително да бъдат поставяни, категоричен бе той. "Най-вече за варицела, защото варицелата е едно изключително силно заразно заболяване, каквото е и морбили. Ваксината за варицела в нашата страна не е задължителна, тя се поставя пожелание и с варицелата се случва това, което би се случило, ако нямаше ваксина за морбили. Има обща ваксина за рубеола, морбили и заушка – три много силно заразни заболявания. Можем да бъдем сигурни, че в момента, в който започнат да се появяват случаи на морбили, неминуемо ще започнат и случаи на заушка. 2006-2007 г. в страната ни имаше епидемия от заушка, което се дължеше на това, че преди 90-те години е използвана една ваксина за заушка, която не даваше дълготраен имунитет“, припомни инфекционистът.  

България е на челните позиции по употреба на антибиотици, посочи доц. Мангъров. Той подчерта, че до антибиотици трябва да се прибягва само тогава, когато има заболяване, което може да се лекува с антибиотици. "КОВИД-19 беше заболяване, което не се лекува с антибиотици, и въпреки това, по време на пандемията хората, които бяха диагностицирани с това заболяване, масово получаваха по два-три антибиотика с надеждата, че нещо ще се повлияе“, коментира инфекционистът.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 14.08.2023 г.
0
 
 
да е жив и здрав, че даде правилния акъл на властта. Евала и дълги години още да лекува.
0
 
 
Защо изобщо давате трибуна на това недоклатено магаре?!?Той е един от причинителите на масовото умиране от *ковит*-а!*било леко грипче,което се лекува с чайче и ще изчезне през лятото* - нали така каза,ИЗРОД В БЯЛА ПРЕСТИЛКА,да ти сера в устата!И онези лайнари от БЛС не посмяха да му направят нищо!
Aнонимен
на 14.08.2023 г.
+1
 
 
Този урод поведе малоумните анти-ваксърски тълпи и сега се оплаква, че видиш ли забравени болести от миналия век се завръщат. Ами ще се завръщат - като има такива "специалист" като него, които нагло и безочливо лъжат за да извлекат публичност...
+1
 
 
Мангърче стигна ли вече дъното-записа ли се във вгъзраждане или още с команистите се моткаш.
Коментарите са на публикуващите ги. Sofia24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Пожари 2024
Лято 2024
Газови доставки
Водна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията