ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Димитър Гърдев: Управлението на РСМ прави рязък завой към Белград, Пекин и Москва
Автор: Йоланда Пелова 21:07 / 23.09.2024Коментари (0)57
© Фокус
Отношенията между България и Северна Македония отново ескалираха заради конфронтационната политика, която започна правителството на ВМРО-ДПМНЕ. Тя е породена от абсолютната некомпетентност и аматьорщина на тези хора, които дълго време не бяха в управлението на страната. Това каза дипломатът и бивш председател на Комисията по външна политика Димитър Гърдев в предаването "България, Европа и светът на фокус“ на Радио "Фокус“.

Призивът за оставка от българска страна на северномакедонския вицепремиер Александър Николоски е заради резките и груби изказвания от негова страна към българския президент и българското общество. "И колкото и да заявява, че няма право да му се иска оставката, толкова и той няма никакво право да дава квалификации към държавния глава на една съседна страна членка на Европейския съюз, към който те се стремят“, категоричен бе Гърдев.

Делян Пеевски пък поиска Николоски да бъде обявен за персона нон грата. "Има такава практика в дипломатическите отношения. Всяка държава има право да отказва срещи с държавен чиновник, който има конфронтационни изказвания и предизвиква напрежение в двустранните отношения, и неговите работни отношения да бъдат изолирани. Ако е дипломатически служител, той може да бъде обявен за персона нон грата без никакво обяснение от държавата домакин – няма нужда от обяснение“, обясни дипломатът.

Димитър Гърдев посочи, че управляващите в Скопие имат няколко условия към България и Европейския съюз, които показват тяхната некомпетентност. Едно от тях е условието българите да бъдат вписани в Македонската конституция като държавотворен народ да се изпълни с последствие, след като Северна Македония бъде приета в Европейския съюз. "Ясно е записано в документите на Европейския съюз и в преговорната рамка, че това е предварително условие. Това не е условие за приключване на преговори, това е условие за началото им, предварително политическо условие. Във всички документи на срещи на Европейския съюз, където се обсъжда напредъка на Македония, в последващите протоколи постоянно стои тази точка. Македония не изпълнява предварителното условие“, поясни той.

След последното посещение на министър-председателя Християн Мицкоски в Брюксел македонската страна настоява България да признае македонско малцинство, отбеляза Гърдев. "Преговорите между държавата кандидат-член и Европейския съюз са асиметрични. Не може държавата кандидат-член да иска да променя конституциите на държавите членки на Европейския съюз. Самият принцип на преговорите е промяна на законодателната уредба на страната кандидат-член, а не обратното“, подчерта дипломатът.

Гърдев отбеляза, че неведнъж Мицкоски е заявявал, че иска денонсиране на Договора за приятелство и добросъседство с България. "Да го денонсират – аз това казвам, да не се занимаваме с тях. Без договор няма членство в Европейския съюз, защото не може една държава, която обявява, че не е приятел и добър съсед с държава членка, да бъде приета в съюз, където се отваря абсолютно всичко – вътрешен пазар, финанси, свободно движение на хора, стоки и капитали, обща външна политика, обща политика за сигурност и отбрана, с една държава, която заявява, че не е приятел“, посочи той.

Управлението на западната ни съседка според него прави рязък завой към Белград, Пекин и Москва. "И тук вече няма никакво съмнение след подписания заем. Китайските банки дадоха кредит на Унгария от 1 милиард, а Унгария даде половината от този заем на РСМ. Зад това стои чист интерес на Китай. Това се случи и с Черна гора, която по същия начин взе кредит от Китай за една магистрала и не успя да ги върне, и Китай постави политически условия. Наложи се Брюксел да застане зад Черна гора, което го в кара в капан. Затова всички тези заеми и кредити се съгласуват с Брюксел, защото изведнъж Съюзът може да бъде заверен с един заем, който той не е искал“, обясни Димитър Гърдев.

С въпросния заем Китай финансира транспортния си коридор от Солун през Скопие, Хърватска, Белград, Будапеща и Австрия. Затова е спрян и важния за европейската сигурност и за сигурността на региона Коридор №8. "По този коридор бяха отпуснати европейски средства. Изведнъж управляващите в Скопие решиха, че това са техни пари и могат да ги прехвърлят към един друг коридор - №10, и естествено, получиха шамар от Брюксел“, поясни дипломатът.

И Китай, и Руската федерация обаче отпускат заеми, а не безвъзмездни средства от фондове. "Те нямат такъв инструментариум. Заемът е отпуснат при лихва 3,7%. Разликата и цената македонското общество ще я види много скоро. Ако спрат с антибългарската си кампания, със старата югославска антибългарска доктрина, те веднага могат да получат тези средства от предприсъединителните фондове на Европейския съюз. С изменената методика за приемане от Макрон Северна Македония и новите кандидати имат право да получават пари и от самите фондове на Европейския съюз. Те и това ще изгубят заради един заем с лихва от една друга ос. Затова тяхната политика ще катастрофира и това ще доведе до оставка на това правителство. Няма нужда да съм пророк, за да ви кажа, че те няма да изпълнят целия си мандат“, прогнозира Гърдев.


Още по темата: общо новини по темата: 685
16.09.2024 »
16.09.2024 »
13.09.2024 »
13.09.2024 »
13.09.2024 »
12.09.2024 »
предишна страница [ 1/115 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
България и Войната в Украйна
Парламентарни избори октомври 2024 г.
50-ото Народно събрание
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
Левски в Първа лига за сезон 2024/25
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да (577) 53%
Не (397) 37%
Не мога да преценя (109) 10%
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията