ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Димитрина Петрова, БОЛД: Терорът на съдебната психиатрия в Русия се възражда
Автор: Харитина Агопян 13:04 / 22.12.2023Коментари (0)171
©
Възражда се терорът на съдебната психиатрия в Русия покрай войната с Украйна. Това каза Димитрина Петрова от Управителния съвет на Българската общност за либерална демокрация БОЛД в "Денят на Фокус“ по Радио "Фокус“. Петрова коментира антивоенното движение в Русия.

"Възраждат се форми на преследване, които смятахме, че са останали в комунизма – например съдебната психиатрия. Руските дисиденти обявяваха за луди, има песни на Висоцки по този повод. Тази тенденция се завръща в Русия“, алармираха от БОЛД.

Не трябва да забраняваме пропагандната реч, а само онази, която призовава към насилие, категорична е Петрова. "Когато ограничаваме словото, идващо от Русия, ограничаваме дезинформацията или пропагандата? Не е добре пропагандата да бъде ограничавана, освен ако не става дума за пропаганда за война. Международния пакт за гражданските и

политическите права забранява призоваването към насилие. Това е незаконна реч. Ако вземе за пример Митрофанова, ако тя пропагандира война в този смисъл, словото й би било редно. Ако тя изобщо говори по-широко пропагандно, то не би трябвало да й забраняваме това. Докъде ще стигнем, ако забраняваме всичко, което ни се струва пропагандно?“, попита Питрова.

Сложен е въпросът доколко можем да осъдим руския народ за случващото се в Украйна, смята Петрова. "Подкрепата за Путин продължава да бъде висока – според социолозите от център LEVADA, тя е над 60%. Има и друга Русия, така че няма "руски народ“. БОЛД издава бюлетин, наречен "Другата Русия“, в който се превеждат от руски материали, показващи съпротивата на руснаци срещу войната в Украйна“, поясни Петрова.

"Поразяващо е, че момче на 17 г се опитва да взриви наборни центрове. Осъждат го,в лиза в затвора. Човек от село си боядисал покрива в цветовете на украинското знаме и написал на колата си лозунг против войната, задържан е и това е друга интересна история. Това е съпротивата срещу Кремъл, руснаците не са овце“, разказа още за антивоенните настроение в Русия Петрова.

"Западът изобщо не разбира Русия, ние в България я осъзнаваме малко по-добре, но сме се отделили от нея преди 30 г. и вече се отдалечаваме. Има опозиция срещу Путин, но доколко тя е истинска, е сложно да се каже“, поясни Петрова.

Има и нелегална опозиция, смята Петрова. "В началото на войната имаше масови протести и хората не се криеха. Постепенно поради силна репресия антивоенното движение се пулверизира – натика се под земята, но руснаците се опитват да се организират. Жените например действат по женска линия – с протести на майки и съпруги на мъжете, изпратени във войната. Те се опитват да предотвратят получаването на повиквателни“, даде още подробности по темата Петрова.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Пожари 2024
Лято 2024
Газови доставки
Водна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията