ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Диетолог: Не ограничавайте яденето след празниците, причинява стрес на организма
Автор: Екип Sofia24.bg 09:33 / 18.04.2023Коментари (1)364
©
Козунакът е един свръхкомбиниран кулинарен шедьовър, и обикновено препоръчвам да се консумира в отделен хранителен прием – например на закуска, на подкрепителна закуска в 10:00 или 16:00 часа с по-лека напитка, евентуално кафе, чай или разреден айрян. След празниците да не се преминава веднага към ограничаване и да приемаме само плодове и зеленчуци, защото резките промени в модела на хранене са стрес за организма", препоръча професорът по хранене и диететика проф. Донка Байкова. 

Байкова обясни, че след всеки стрес организмът реагира по непредсказуем начин – ето защо е добре в следващите дни от светлата седмица да преминем към консумиране на предимно зеленчуци и плодове.

"Добре е зеленчуците да бъдат приемани под формата на супи, а плодовете да бъдат белени, за да не приемаме от химическите съединения, с които се обработват плодовете при тяхното отглеждане. Плодовете могат да бъдат печени, сурови, във всякаква форма, но да не прекаляваме с тях", съветва диетологът, след което припомни, че по време на празниците, както на Великден, така и на всеки тържествен повод, е добре да имаме предвид, че между отделните хранения трябва да има задължителна почивка за стомаха.

"Затова е добре от вид до вид храна да правим леки интервали, за да дадем възможност на храносмилателния тракт да обработи храната. Не е лошо да започваме деня с чаша напитка – например домашно приготвена цитронада, изцеден сок или по-добре едно смути, което да се разреди с малко вода, всички изброени са варианти, но не и газираните напитки – по-добре е те да бъдат избягвани. След това приемаме някакъв зеленчук, плод, салата, предястие, ордьовър, и вече след това може да се консумира и някаква алкохолна напитка – една чаша за наздравица. След около 30 минути започваме с поднасяне на кулинарните шедьорви, като можем да опитаме от няколко неща по малко, но отново с интервали от време".

Диетологът съветва обядът да е с по-леки гарнитури, като е за препоръчване да се избягват картофената салата с майонеза, както и руската салата, предават от БГНЕС.


Още по темата: общо новини по темата: 216
24.03.2024 »
27.02.2024 »
24.04.2023 »
20.04.2023 »
18.04.2023 »
18.04.2023 »
предишна страница [ 1/36 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 18.04.2023 г.
0
 
 
Тази дърта свиня ли ще ми казва, кое е стрес за организма. Кой малоумник ще яде тези боклуци?
Коментарите са на публикуващите ги. Sofia24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Ноември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Зима 2024/2025 г.
51-ото Народно събрание
България в еврозоната
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да (578) 53%
Не (399) 37%
Не мога да преценя (109) 10%
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията