ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Депутатите отказаха да се тестват за наркотици и алкохол, сравняваха парламента с автобуси и изтребители
Автор: Самуил Иванов 15:38 / 12.07.2024Коментари (0)979
© Булфото
Народните представители няма да бъдат тествани за употребата на алкохол и наркотици. Предложението на "Възраждане" и "Има такъв народ" не бе вписано при гласуването на Правилника за работата и дейността на Народното събрание, който се разглежда в момента в пленарната зала, предаде репортер на "Фокус"

Текстовете с искането за подобен тип проверки, касаят чл. 132 от правилника. "Възраждане" настояваха народните представители два пъти годишно да минат през изследвания за наркотици. Единият път задължително е при встъпването им. От третата политическа сила настояваха, че в случай че депутатите откажат да се тестват, то тогава тази информация да се оповестява на страницата на парламента, в личния профил на депутатите. То обаче получи едва 42 гласа "за", 80 бяха "против", а 17 се въздържаха.

От "Има такъв народ" пък искаха задължително депутатите да минават през изследване както за алкохол, така и за наркотици. Според тях проверките трябва да се състоят в началото на всяка пленарна сесия, по разпореждане на председателя на парламента или по инициатива на 1/3 от народните представители - когато от поведението на народния представител може да се направи обосновано предположение, че са употребени алкохол или наркотици. От най-малката парламентарна група настояваха, че ако депутатът откаже да се тества, то той да бъде отстраняван от работата на парламента за едно заседание. Тяхното предложение също не бе прието - 42 гласуваха "за", 83 бяха "против", а 14 се въздържаха. 

При дебатите Цвета Рангелова от "Възраждане" обясни, че предложението дава възможност да се преценява пригодността на народните представители и дали отговаря на очакванията на обществото. 

Павела Митова от ИТН коментира, че те искат тестовете да се извършват в специализирани лаборатории по заповед на председателя на Народното събрание. Тя поиска и "Възраждане" да предложат санкция за тези, които са отказали. 

Костадин Ангелов от ГЕРБ-СДС заяви, че ще подкрепи предложението. Той каза обаче, че ще направи редакции, сред които уточнението, че тестовете трябва да се правят в специализирани лаборатории и да бъдат оповестявани на народните представители - както положителните, така и отрицателните. 

Андрей Чорбанов от ИТН каза, че народните представители се ползват с много голям толеранс спрямо много други държавни служби. Той каза, че когато народният представител е под въздействието на някакъв вид субстанции е проблем.

Александър Симидчиев заяви, че народните представители "карат голям автобус" и предложи да се въведе психотест, който, ако не бъде изкаран, то тогава тези хора да бъдат ограничавани от шофирането на "голямото превозно средство": "Освен всичко друго говорим за временни разстройства на възможността да се вземат решения. Такива пристъпват при хора, които имат психически отклонения и не си взимат медикаментите, които трябва да си взимат. Невзимането на медикаментите също води до неадекватни решения в зала". 

В отговор на  Симидчиев Тошко Йорданов коментира, че не е нормално обикновените граждани да бъдат проверявани на бърз тест за наркотици при шофиране, от което следват проверки, отнемане на автомобила и т.н. Той сравни парламента с изтребител. 

"Ние тук като някакви много равни над равните, можем да си павкаме, да се друсаме и да си пием. Знаете, че на приемане на бюджет към дванайсет часа повечето сте мат пияни", заяви Йорданов. 

В отговор на това изказване Симидчиев заяви, че е предложил не ограничаване на възможностите за проверка, а разширяване. Той повтори, че народните представители трябва да бъдат "абсолютно адекватни", когато извършват своите задължения.


Още по темата: общо новини по темата: 738
05.09.2024 »
05.09.2024 »
05.09.2024 »
05.09.2024 »
04.09.2024 »
04.09.2024 »
предишна страница [ 1/123 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Пожари 2024
Лято 2024
Газови доставки
Водна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията