ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Демографският срив коства на България 1.6 млрд. лв
©
От началото на 90-те години на миналия век населението на България е намаляло с около 2.5 милиона души. Това се дължи както на глобални тенденции, като спад в раждаемостта и застаряване на населението, така и на специфични за страната фактори, като напускането на много българи, които потърсиха нов път за себе си основно в Западна Европа и САЩ.

Така все по-често възниква въпросът как със застаряващо и намаляващо население държава като България да догони Западна Европа. Сравнително успешен пример изглежда е Румъния, която въпреки собствените демографски проблеми – макар и не толкова дълбоки като тези в България – догонва средноевропейските стандарти значително по-бързо.

Демографската картина в България води до пропуснати ползи за българската икономика, показва нов доклад на Съвета за икономически анализи. Според него демографията на страната оказва силно отрицателно влияние върху растежа на брутния вътрешен продукт (БВП), оценявано на 0.9 пункта годишно. С други думи: растежът на българската икономика би бил с 0.9 пункта по-висок, ако не беше тежката демографска ситуация. Това представлява около 45% от средния годишен темп на растеж на БВП за периода 2010 – 2021 г.

По вре още неокончателни данни, номиналният размер на БВП на България за 2023 г. е 184 млрд. лв. Което означава, че факторът "демография" е изял над 1.6 млрд. лв. само за тази година.

А в бъдеще без промяна в икономическите условия и политики има риск този отрицателен ефект да продължи да действа, а след 2035 г. дори да се засили поради ускоряване на процеса по застаряване на населението.

Ако от 2010 г. насам се добавят тези 0.9 пункта към БВП на България за всяка година, БВП на човек от населението в стандарти на покупателна способност не би била 64% от средното за Европейския съюз, а 74%. Това са 10 пункта благосъстояние, които не са реализирани – пропуснати възможности“, коментира икономистът Калоян Ганев.

За сметка на това България все повече изостава по стандарт на живот от Румъния, която вече достига 80% по паритет на покупателната способност от средното за ЕС.

България би могла да бъде много по-близо до развитието на Румъния“, допълва Ганев пред economic.bg 

Според него северната съседка също изпитва подобни на България демографски проблеми, но не в същия мащаб, а основната причина за изпреварващата позиция са инвестициите, които влизат в нея.

Анализът събира определени мерки и политики, които да подобрят демографската картина. На първо място, по-добро предлагане на услуги за грижа за деца, имайки предвид липсата на достатъчно детски градини в големите градове. Като финансови стимули могат да се въведат таргетирани данъчни облекчения.

Тези мерки са показали своята ефективност по отношение на раждаемостта. Идвайки от скандинавските страни, знам, че тези мерки са доста скъпи“, коментира икономистът Пламен Ненов, който е част от Норвежката централна банка.

Като опция той предлага и жилищни политики, включително предоставяне на безплатни общински жилища в региони с остри демографски проблеми.

Линия, по която може да се работи, е и обратна миграция на българи, живеещи в чужбина. Според Ненов голяма част от тези, които се завръщат в родината, са самонаети, което говори за създаването на собствен бизнес и поле за повече предприемачески инициативи.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Октомври 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Национална баскетболна лига сезон 2024/2025
Градският транспорт в София
Зоологическа градина в София
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията