ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Децата не трябва да са тихи и мълчаливи
Автор: Екип Sofia24.bg 21:17 / 10.01.2024Коментари (0)292
©
Децата не са мълчаливи по природа – говорят, крещят, играят, тичат. Мълчанието е с причина – няма кой да те изслуша. Детето усеща, вижда и чува – ако не седна и не му споделя какво се се случило днес с мен на работа, то няма да знае, че това е нормално споделяне. Това трябва лека-полека да се превърне в ежедневие. Това каза Бора Докле, сертифициран терапевт.

Когнитивно-поведенческата терапия е свързана изцяло с говорене и има всички инструменти за решаване на всеки проблем. Гняв, депресия и каквото и да било мога та да бъдат овладени чрез този тип терапия, смята Докле.

Децата растат в общество, в което са изключително информирани, но не могат да обработят цялата тази информация. "Възрастните сме свикнали с друго възпитание – когато сме били тъжни, ни е казвано "Стегни се малко, разходи се, пий вода“. Всъщност това е много опасен подход, защото детето се научава да мълчи все повече. Родителят с подобна реакция показва, че не може да помогне на детето си“, категоричен е специалистът.

"Не можем да виним родителите си – никой не е говорил с тях за емоционална интелигентност, когато са били деца. Моето семейство са артисти и изключително интелигентни, но абсолютно нямат понятие от този тип интелигентност – нямам спомен да съм отишла с проблем при тях и те да са проявили разбиране или да са ме съветвали нещо. Това идва от липса на знания – те са възпитавани така, но ние получаваме друга информация и се учим. Причината да се интересувам от темата е да уча за себе си и да мога сама да си помогна, да помагам и на децата си“, сподели личен опит терапевтът.

Тя разказа и за интересна, показателна случка със сина си, която доказва колко е важно да общуваме с децата си:

"Преди 3 дни синът ми имаше случка. Прибра се и каза, че няма последен час в училище, а се оказа, че е отсъствал, а часът се е провел. Не разбрах защо не ми е казал истината, класната му се обажда и ми казва, че приятелите му го търсят. Тя също ме попита "Къде е Август?“. Поканен е на рожден ден. Питам сина си какво се случва, той казва, че в последния момент е бил поканен. В неговите очи виждам тъга, че не са се сетили за него предварително, а са го извикали между другото. След 15-20 мин беше забравил цялата случка, но му стана много приятно, когато му казах, че приятелите му са го поканили, а той е избързал и си е тръгнал, без да разбере какво те имат предвид. Гадно е, когато си поканен от съжаление и едно дете си задава тези въпроси. Трябва да има кой да му отговори“, смята експертът.

Трябва да има авторитет, с когото детето да може да говори – ако не стане това, у него се натрупват неотговорени въпроси, това води до гняв, който избива в училище. "Или ще се сбие, или ще бойкотира учебния процес и задълженията си, бягат, на всичко казват не“, отчете Докле, пише Darik. Затова е важно да се търси коренът на емоцията у детето.

"Всеки родител познава детето си най-добре – мога да разбера и усетя, когато детето ми не е добре. Често родителите игнорират знаците, защото родителството е уморително, ние също имаме своите проблеми. Честото игнориране и отлагане на разговорите с детето не води до нищо хубаво. Времето минава, детето мълчи, което е най-лошият възможен вариант’’, каза още Докле.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Земетресения в България
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
Отношенията София-Скопие
Ружа Игнатова попадна под ударите на прокуратурата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията