ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Давид Леви: Режимът на аятоласите в Иран може да активира спящи терористични клетки навсякъде в Европа, включително и в България
©
Един от възможните сценарии за последващи действия за режима на аятоласите в Иран е да активира спящи терористични клетки навсякъде в Европа. За съжаление това може да включи и България. Затова свикването на Консултативен съвет по национална сигурност при президента и действията на властите в България са правилни. Трябва да бъдат взети необходимите мерки за предотвратяване на подобни опасности. Това каза международният анализатор Давид Леви директно от Тел Авив в предаването "България, Европа и светът на фокус“ на Радио "Фокус“.

Той посочи, че водещите новини в Тел Авив са свързани с действията на армията в Южен Ливан, с изстрелването на повече от 150 ракети от "Хизбула“ по Северен Израел и с мобилизирането на допълнителни сили за ограничената сухопътна операция, която има за цел да прочисти от терористична инфраструктура южната част на Ливан и която след това ще продължи до отблъскването на терористите поне на 15 км на север.

Атаката с пейджърите, ликвидирането на лидерите на "Хизбула“, включително Хасан Насрала, и масираните атаки срещу Южен Ливан са провокирали Иран на практика да предприеме военни действия срещу Израел. "Хизбула“, както и "Хамас“, бяха двете ръце на режима на аятоласите в Иран. Всъщност и двете ръце са почти отрязани, така че остана само тази фронтална атака, която Иран започна и която беше определена от Бенямин Нетаняху огромна грешка, за която Иран ще заплати доста висока цена“, коментира международният анализатор.

Бенямин Нетаняху и кръгът около него проучват различните сценарии за реакция. "Това, което се говори в медиите в Израел, е, че основните опции са нападения срещу енергийната инфраструктура на Иран, но това е по-малко вероятният вариант за отговор. По-скоро ще бъде атакувана ядрената инфраструктура. Със сигурност има много варианти и със сигурност разузнавателната мрежа на "Мосад“ в Иран е доста широка и работи доста добре, което означава, че има богата база от цели. Практически Иран не разполага с военновъздушни сили и има ограничени възможности в своята военновъздушна отбрана. Единственото, с което разполага, са балистичните ракети, които се видя, че не могат да причинят големи щети, защото военновъздушната отбрана на Израел е много ефективна“, отбеляза Давид Леви.

Другият много притеснителен инструмент в арсенала на Иран са спящите терористични клетки в Европа и в други части на света, допълни той. "Вече видяхме в Дания и в други места на Европа началото на пробуждане на такива клетки и нападения срещу израелски и еврейски обекти. Този процес има опасност да се засили, особено след израелския отговор. Когато такъв силно гласовит враг на цялата западна цивилизация като Иран бъде притиснат до стената, не е ясно какви отчаяни действия може да предприеме. След този ракетен бараж от 181 балистични ракети вчера, няма начин някой да си мисли, че Израел няма да отговори и че този отговор няма да бъде изключително мощен и болезнен“, смята Леви.

Според него е малко вероятно Израел да удари петролните рафинерии и кладенци на Иран. Това би предизвикало рязък скок в цените на петрола на международните пазари, поясни международният анализатор. "Това би имало директно влияние върху изборния процес в САЩ. Освен ако Нетаняху не е решил да подкрепи кандидатурата на Доналд Тръмп, това вероятно няма да се случи. Въпреки че са известни симпатиите на Бенямин Нетаняху към Доналд Тръмп, все пак в случая става въпрос за много сериозен процес и предполагам и силно се надявам, че Нетаняху ще вземе държавническо решение, а не свързано с политическите игри и изгода на него или неговите близки приятели“, коментира той.


Още по темата: общо новини по темата: 158
02.10.2024 »
02.10.2024 »
02.10.2024 »
02.10.2024 »
02.10.2024 »
02.10.2024 »
предишна страница [ 1/27 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Октомври 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Катастрофи в България
Борба за влияние в Близкия Изток
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
България и Войната в Украйна
Пребиха жестоко легенда на популярен български клуб
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да (577) 53%
Не (398) 37%
Не мога да преценя (109) 10%
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията