ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
ДСБ призовава ПП-ДБ да поиска третия мандат за съставянето на технически кабинет
Автор: Самуил Иванов 11:33 / 07.07.2024Коментари (0)1163
© Булфото
От "Демократи за силна България" излязоха с позиция относно взетите решения на провелия се през вчерашния ден Изпълнителен съвет на партията. На него е била направен анализ на изминалите парламентарни и европейски избори, коалиционна политика и организационни въпроси на партията.

На своята официална страница във Фейсбук от партията публикуваха решенията, които са били взети на съвета. 

От партията обявяват резултатите, постигнати на изборите в рамките на голямата коалиция ПП-ДБ, като "незадоволителни". Те посочват обаче, че те са "логично следствие на допуснатите грешки в създадената управленска конструкция".

"Оценяваме политическото решение "Продължаваме промяната - Демократична България" сами да носим отговорност за кабинета "Денков" като неправилно. То бе решение за изход от кризата, но липсата на ясно коалиционно споразумение позволи ГЕРБ да действат като управляваща опозиция", пише в позицията.

Въпреки критичната оценка за изминалото деветмесечно управление на колаицията, съвместно с ГЕРБ-СДС, от "Демократи за силна България" смятат, че конфигурацията ПП-ДБ трябва да продължи да съществува като "алтернатива на корупционното статуквото и основен гарант за отстояване европейския път и членството на страната в НАТО". Но има и призив за създаването на модел за по-ефективно и равнопоставено взаимодействие.

От ДСБ обаче заявяват, че обединението "Демократична България" е "най-успешната и най-дълго продължила формула на обединение в демократичния спектър, която трябва да бъде съхранена, надграждана и развивана". Според тях бъдещето зависи от "задълбочаването на комуникацията чрез общи заседания на ръководните органи, координацията и разглеждането на всички предизвикателства пред всяка една от двете партии в "Демократична България" като общи".

Партията вижда опасност за бъдещето на страната в настоящата политическа криза. Именно заради това те предлагат на партньорите си в ПП-ДБ да обсъдят механизъм за излизане от нея посредством третия мандат чрез сформиране на технически кабинет, който да "гарантира европейския демократичен, правов и антикорупционен ред, и съхраняването на парламентарната република".

Цялата резолюция: 

На свое заседание, проведено на 06.07.2024 г., Изпълнителният съвет на ПП "Демократи за силна България":

1. Изказва своята благодарност на всички български граждани за дадената подкрепа за коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България" и в частност за подкрепата за кандидатите на "Демократи за силна България". Оценява резултатите от изборите като незадоволителни, но и логично следствие на допуснатите грешки в създадената управленска конструкция.

Оценяваме политическото решение "Продължаваме промяната - Демократична България" сами да носим отговорност за кабинета "Денков“ като неправилно. То бе решение за изход от кризата, но липсата на ясно коалиционно споразумение позволи ГЕРБ да действат като управляваща опозиция.

2. Споделяме разбирането, че "Демократична България" е най-успешната и най-дълго продължила формула на обединение в демократичния спектър, която трябва да бъде съхранена, надграждана и развивана. Задълбочаването на комуникацията чрез общи заседания на ръководните органи, координацията и разглеждането на всички предизвикателства пред всяка една от двете партии в “Демократична България" като общи, е разумна и правилна стъпка в тази посока.

3. Определя коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България" като естествено обединение на хора, споделящи общи ценности, единствена алтернатива на корупционното статуквото и основен гарант за отстояване европейския път и членството на страната в НАТО. Изразява своята увереност, че коалицията има нужда от допълнителна консолидация и създаване на модел за по-ефективно и равнопоставено взаимодействие.

4. Констатира с тревора, че решението на ГЕРБ за провал на ротацията, вкарването на страната ни в поредните извънредни избори и последвалият пореден неуспешен опит за съставяне на правителство от тяхна страна, задълбочават политическата криза и увеличават заплахите пред демократичната система на управление.

5. Предлагаме на партньорите си от "Продължаваме промяната - Демократична България" да обсъдим и приемем механизъм за излизане от настоящата политическа криза. Считаме, че такава възможност е да поискаме третия мандат, който да бъде разглеждат като "национален". Създаденото с него управление под формата на "технически кабинет", трябва да гарантира европейския демократичен, правов и антикорупционен ред, и съхраняването на парламентарната република.


Още по темата: общо новини по темата: 772
04.10.2024 »
30.09.2024 »
26.09.2024 »
26.09.2024 »
26.09.2024 »
26.09.2024 »
предишна страница [ 1/129 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Световна черна хроника
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Замърсяване на река Струма
Борба за влияние в Близкия Изток
Бюджет 2025
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията