ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Д-р Тошков за смяната на времето: Повече слънце, зряло сирене и черен шоколад борят дискомфорта | ||||||
| ||||||
"Смяната на времето има два аспекта - единият е икономически, другият е чисто физиологичен. Важното е, че по втория аспект това съвпада с пролетното равноденствие. Слънцето огрява равномерно двете полукълба и очакваме денят и нощта да се уравнят,като във физиологичен аспект това е свързано с очакваната пролет и ако зимата е била тежък сезон с промяна в навици и начин на живот, тялото започва една естествена нагласа. При някои пациенти може да има по-изявена умора, т.нар "пролетна умора", промяната в хранителните навици и нуждата от повече слънце", каза д-р Тошков и добави: "Самото тяло си иска промените и иска да му помогнем. Нещо, което го показват и традициите ни - като спазването на постите преди Великден, но генерално хората започнаха да обръщат внимание да детоксикират тялото си именно в този период". "Хората имат нужда да срещат повече слънце. Съветвам да излизат повече навън. Да се суплементира витамин Д, чрез добавки, тъй като все още не можем да имаме 30-40 мин на ден под слънцето, както и да се взимат пробиотици", допълни още той. По думите му, винаги, когато се говори за смяната на часовото време трябва да се обърне внимание на двата ключови хормона - серотонин и мелатонин, които имат значение за съня. Винаги има период на адаптация при съня, когато човек още не е готов да се събуди. Това може да трае седмица или 10 дни. В този период се подпомага организъм с мелатонин. "Мелатонинът е свързан с хормона на щастието серотонин, който и ние трябва да си го създадем през деня - с повече положителна емоция, с повече природни храни - например зрялото сирене, което съдържа триптофан, черен шоколад и много слънце и витамин Д. Това са свързаности, които се изпитват върху функционалността ни през деня, а след това - и върху съня ни. Активните хора са по-балансирани и не усещат смяната на времето, за разлика от тези, които са пасивни и работят в затворени помещения", уточни д-р Тошков. Бистра Окереке |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Анкета