ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Д-р Томова: Измерването на костната плътност се препоръчва, за да се диагностицира рано остеопорозата
Автор: Екип Sofia24.bg 13:30 / 18.10.2024Коментари (0)423
©
Специалният гост в предаването на Радио "Фокус" в предаването "Утрото на фокус“ с водещ Ася Александрова – началникът на Отделение по медицинска онкология д-р Антоанета Томова. 

Здравейте, д-р Томова.

Здравейте и добро утро.

Поради големия интерес за измерване на костната плътност в Комплексен онкологичен център – Пловдив кампанията с по-ниски цени се удължава до края на месец октомври. И аз сега искам първо да ви попитам защо се препоръчва това изследване, колко време отнема, на какъв апарат се прави?

Това изследване се препоръчва, за да се диагностицира рано състоянието, наречено "остеопороза“, което е едно прогресивно заболяване на скелета и се характеризира с това, че намалява костната маса, обеднява на калций, костите стават сякаш по-меки, става едно структурно променяне на цялата архитектура на костта и всичко това довежда до един повишен риск от чупливост и от реални счупвания. Началното развитие на това заболяване е безболезнено, напредва бавно, постепенно и доста коварно, хората нямат изразени симптоми, научават късно и тогава вече, ако са паднали и са се обездвижили, това може да бъде и фатално. Така че при съмнения за остеопороза, което е ранно настъпване на критическата възраст и при жени, и при мъже, приемане на кортикостероиди дълго време, ако в рода има хора с такива данни, анамнестично, тогава този тест е много важно да се направи.

А при нас, при онкологично болните, когато се наложи да спрем функцията на яйчници и тестиси временно или постоянно, също възниква този риск, а също и след проведена химиотерапия. Друг рисков фактор е захарният диабет, наднорменото тегло, прекомерна консумация на кафе, злоупотреба с готварска сол, ежедневен стрес. Всичко това влияе отрицателно върху костната структура. И в този смисъл много голям процент от хората ще разпознаят в тези характеристики собственият си профил. Понастоящем около 40% от всички жени над 50 години са претърпели поне едно счупване на костта. През 2000 г. остеопорозата е определена като третото социалнозначимо заболяване в света след сърдечносъдовите и онкологичните заболявания, с прогноза да заеме даже и второ място в близките години.

Данните от най-мащабното епидемиологично проучване за остеопороза в България показват, че в напреднала възраст само около една от четири жени има нормална костна плътност. При другите три от четирите ще открием нарушения. Това показва, че изследването на костната плътност или остеодензитометрията горещо се препоръчва при тази група хора. Ние разполагаме с последно поколение апарат, който е щадящ, който е с много малко лъчево натоварване. За съжаление, изследването не се покрива от Касата и пациентът трябва да заплати. За да бъде по-достъпен, ние намалихме цените и действително има засилен интерес, но можем да видим и други хора, които се интересуват наистина имат ли състояние на обедняване на костите откъм калций, остеопороза или остеопения.

При какви случаи се препоръчва това да бъде направено – най-вече при хора, които имат фамилна анамнеза за остеопороза, диабет или ревматоиден артрит, който рано са навлезли в критическа възраст, който са обездвижени, които често консумират и злоупотребяват алкохол, пушат, които са принудени да приемат дълго време глюкокортикостероиди, доста слабите индивиди – под 57 кг, и бялата раса в критическа възраст, над 50 години. Това е профилът на хората, които очакваме да ни потърсят.

Т.е. няма ограничения във възрастта за това изследване, не само хората над 50 или 60 години трябва да го направят.

Да, възможно е да бъдат много по-млади. Да речем жени, които са около 30-те, с онкологична диагноза, при която се е наложило да спрем яйчниковата функция, провели са системна химиотерапия – това също са фактори, които могат да компрометират костното здраве в някаква степен, и трябва да бъде проверено това така ли е, за да се вземат своевременно мерки, да се направи една превенция и да се защити костното здраве.

Колко често препоръчвате да се прави това изследване на костната плътност?

Средно един път в годината. Много по-рядко, при по-особени случаи с по-висок риск, би могло да бъде и два пъти годишно.

Да. Много ми се иска да поговорим за превенцията. Какво можем да правим с цел превенция за намаляване на костната плътност?

Много е важна диетата. Трябва да има прием на храна, богата на калций. Трябва да има прием на Витамин D. Най-естественият прием на Витамин D е, когато се излагаме дозирано на слънце в слънчевите дни от годината. В по-неогрените от слънце сезони вече е хубаво да се взима и като добавка. Освен това има и групи медикаменти, които знаем и използваме при това състояние. Много е важен двигателният режим. Необходимо е дневният прием на калций с храната да е 1200 милиграма елементарен калций, а витамин D – 800 единици дневно.

Как се набавя този калций? Това е на практика една кофичка кисело мляко и 50 грама сирене дневно, като задължително в седмичното меню трябва да присъстват също риба, ядки, като орехи, бадеми, сусам, тиквено семе. Пациентите с остеопороза трябва да изминават пеша поне по 1-2 км дневно, за да може да направят необходимата двигателна активност. Освен това трябва да се откажем от пушенето, да се намали приемът на алкохол, приемът на кафе и най-вече да се изгледи един стил за поддържане на здравословно тегло, да не е наднормено теглото. Така че това са едни доста универсални препоръки – те работят и в посока превенция на остеопороза, и превенция на рак, и въобще контрол и на сърдечносъдовите заболявания.

И не е трудно да ги приложим в реалния живот.

Не е трудно, то е въпрос само на личен избор и на поемане на лична отговорност колко здрави искаме да напредваме с възрастта, без да остаряваме, да оставаме млади и само хронологията да се качва.

Д-р Томова, а колко хора са се възползвали до момента от промоционалните цени и има ли възможност все още за записване?

Има засилен интерес, но ние имаме капацитет да посрещнем нови и нови желаещи, стига наистина те да разбират и важността, и смисъла на това. Апаратът е абсолютно модерно, ново поколение с много ниска дозова радиация – такава, която е 3 единици. Ако човек хване самолет да отиде до САЩ на гости при близките, ще получи 10-12 пъти по-висока експозиция като лъчево натоварване.

Говорите за апарата за измерване на костната плътност.

За апарата, да.

Който е признат от Световната здравна организация, единственият признат.

Да, единственият признат – рентгеновият начин на провеждане на изследването. Ние имаме последно поколение апарат, с най-добри характеристики, най-бързо, най-добре и най-щадящо организма, с най-богата информация за образния специалист и тесен специалист по остеопороза, да се ориентираме доколко е обедняла костната структура откъм калций, дали състоянието е нормално, остеопенично или вече е изявена диагнозата остеопоротично, където рискът от счупвания е най-висок.

В Комплексен онкологичен център – Пловдив работят едни от най-добрите специалисти онколози. Колко често правите кампании и за безплатни прегледи и в какви области? Неслучайно ви питам – в понеделник стартира една друга кампания.

Така е. Месец октомври е традиционно месец, посветен на това хората да мислят за рака на млечната жлеза и да бъдат проактивни, да правят профилактични прегледи, да участват в скринингови програми. В този смисъл, от понеделник стартираме такава кампания за безплатно диагностициране и всички, които желаят да направят преглед при опитен онколог на млечните си жлези и той евентуално вече да назначи ехографско, мамографско или ядрено-магнитно изследване на техните млечни жлези, ще имат този шанс. При нас ще има такава организация, който се интересува, може да провери на място и да се запише. А иначе колко тесто – в последните над 30 години е ежегодно. Особено през октомври – за гърдата, ноември – за простата, за маточна шийка – целогодишно, за кожни тумори и меланоми – също. По принцип ние сме общинско здравно заведение и всъщност сме много проактивни в това да виждаме всички желаещи, които имат нужда от съвет и от онкологична консултация, за която и да е от всичките 300 онкологични диагнози.

Т.е. кампаниите са обичайна практика в Комплексен онкологичен център – Пловдив.

Да.

Преди дни, д-р Томова, вие бяхте един от основните лектори в Българския национален конгрес по онкология.

Точно така.

Може ли да ни кажете малко повече за вашето участие там?

Само да уточня, че Пловдивският комплексен онкологичен център е най-големият онкологичен център в България и отделно е с над 70-годишна история и с много утвърдени имена. Всичко това е един логичен магнит за хората, които имат вкус при избора на екип, на който да се доверят. Този магнит работи от десетилетия и е на мястото си и е готов с професионализъм и усмивка да посрещне пациентите. По отношение на най-голямото събитие на Българското онкологично дружество и нашия Конгрес, който свърши преди борени дни в София, ние имахме много сериозно участие, тъй като сме много влечени и имаме силното желание да помагаме на хората, на нашите пациенти.

Обсъдихме най-новите доказателства от науката в областта на нашата медицинска онкология и тяхното приложение в ежедневната ни практика на терапия и на грижи към българския онкопациент. И новото послание на целия форум беше към пациентите – стремежът да ги излекуваме да го съчетаем и със стремежа да им осигурим комфорт, качество на живот в целия този процес и след това, т.е. да предлагаме както от една страна своето призвание, знание и професионализъм, от друга страна, много висока доза човещина, грижа и разбиране, щадящи психиката на хората и подкрепящи ги в този нелек път.

Д-р Томова, много ви благодаря за това, че станахте част от "Утрото на фокус“ и изнесохте толкова важна и полезна информация. Успешен ден ви пожелавам.

Бъдете здрави и се грижете за себе си.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Почина Лиъм Пейн
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Катастрофи в София
Борба за влияние в Близкия Изток
Парламентарни избори октомври 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията