ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Д-р Николай Георгиев, ИАРА-Варна: Прясната риба си личи по очите, хрилете и белезникавата слуз! | ||||||
| ||||||
Той посочи, че вече са проверени почти всички борси, тържища, специализирани магазини за продажба на риба, големите вериги хранителни магазини и по-малки търговски обекти. Д-р Георгиев допълни, че инспекторите на ИАРА проверяват стриктно, откъде идва рибата, която се предлага в търговските обекти и разясни какви документи са нужни. "Продуктите трябва да бъдат придружени от определени документи като на първо място е нужен търговски сертификат, в който е описано мястото, откъдето рибата идва. Когато говорим за промишлен риболов се изисква и ветеринарен сертификат, който е необходим на аквакултурни стопанства, които зареждат по-голямата част от хранителните магазини. В тези случаи е задължителна ветеринарна проверка, преди рибата да бъде експедирана към търговската мрежа. Към тези документи е задължително да бъде прикачен касов бон или фактура. Наред с това, инспекторите на сектор "Рибарство и контрол“ преценяват рибата и по няколко показатели. На първо място се прави преценка за качеството на продукта и най-вече дали е прясна рибата“, обясни д-р Георгиев. Той посочи, че има три основни начина, по които потребителите могат да се ориентират дали предлаганата риба е прясна и качествена. "Първото нещо, на което трябва да обърнем внимание е окото на рибата. То трябва да бъде бистро, а не да е помътняло, нито пък да има следи от зацапвания. Ако се забележи помътняване или пък зацапване - това е ясен сигнал, че рибата е уловена отдавна и далеч не е прясна. Второто нещо, на което трябва да обърнем внимание са хрилете. Те трябва да са със светло червен цвят, защото са много добре кръвоснабден орган и ако рибата е била жива доскоро, хрилете изглеждат именно така. Когато обаче хрилете са тъмни и зацапани, това отново означава, че рибата не е прясна. И третият критерий е следния: ако рибата е прясна, прекарвайки пръсти по нея се усеща светло белезникава слуз. Това са трите основни компонента, на които клиентите трябва да обърнат сериозно внимание, преди да си закупят риба“, коментира д-р Георгиев. Най-честите проблеми, с които служителите на ИАРА се сблъскват, са свързани с недоброжелателните търговци, които продават риба от багажници или щайги. "Тези т.нар. търговци обикновено отиват на по-малките пазари, за да избегнат проверки. Стоката им в по-голямата част от случаите е бракониерски уловена, без каквито и да е документи. Тук ще си позволя отново да отправя апел към всички варненци: не купувайте риба от нерегламентирани търговци! Най-важното е хората да купуват риба единствено и само от регламентирани тържища, борси или магазини, които имат статут за продажба на жива и прясна риба. Моля ги, да не купуват риби от сергии, от битаци, от багажници на коли. Всичко това е изключително характерно в момента и започват да пристигат все повече сигнали. Получаваме информация, че се продава и бракониерска риба, която е ловена нерегламентирано през нощта, в нерегламентирани водоеми, посредством незаконни уреди. Тази риба се продава по борсите и затова много моля гражданите да не я закупуват, за да не стимулират бракониерството. Освен всичко това, тази риба може да бъде опасна за здравето на хората или най-малко ако е некачествена да помрачи този хубав празник“, каза още д-р Николай Георгиев. Глобите за нарушителите, които продават нерегламентирано риба е между 1000 и 2000 лв., според вида на нарушението, което са заловени да извършват. Повече вижте във видеото! |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Шофьор на тролейбус в София е със счупена ръка след бой с велосипедист
07:56 / 26.11.2024
Хора в неравностойно положение за метростанция "Бели Дунав": Пощадете ни
10:03 / 27.11.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове? | ||
Да (578) | 53% | |
Не (399) | 37% | |
Не мога да преценя (110) | 10% |