ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Д-р Георева: Ако дадем на всеки правилното количество храна и спорт, сме открили най-безопасния начин за поддържане на здравето и теглото
Автор: Екип Sofia24.bg 21:45 / 30.01.2025Коментари (0)138
©
Д-р Георева: Ако дадем на всеки правилното количество храна и спорт сме открили най-безопасният начин за поддържане на здравето и теглото

Ако можем да дадем на всекиго правилното количество храна и спорт-не по-малко и не повече-сме открили най-безопасният начин за поддържане на здравето и теглото. 

Ако ядете безразборно всичко, подлагате организма си на хронично претоварване, което води до разстройство на храносмилането и непълноценно усвояване на хранителните нутриенти.

Чудили ли сте защо скоро след нахранване получавате газове и куркане на червата?

Може да ядете всичко, което обичате, но не и по едно и също време, за да нямате проблеми със стомашно-чревния ви тракт!

Преди да започнете да се храните истински, изяжте една голяма салата.

В крайна сметка има само три основни групи хранителни вещества:

Белтъчини, Мазнини и Въглехидрати.

Строгото ограничение на която и да е от тях и неправилното им съчетаване, води до риск от ,,небалансирана" диета.

Кои диети са небалансирани?

Диетите с намалено съдържание на въглехидрати и тези с повишено съдържание на мазнини и белтъчини!

Диетата на Аткинс твърди, че белтъчините не повишават инсулина, тъй като не повишават кръвната захар, но това твърдение е невярно.

Тук не говорим за гликемичен индекс, а за инсулинов индекс, разработен от Холт през 1997г.

Гликемичния индекс не отчита мазнините и протеините, тъй като те не повишават кръвната захар и този подход пренебрегва въздействието върху надебеляването. Инсулинът може да се повиши независимо от кръвната захар. Кръвната захар обаче е виновна само за 23%от флуктуациите на инсулиновия отговор. Ето това е моментът в който диетите с гликемичен индекс се провалят. Може да намалите глюкозният товар, но това не означава, че със сигурност ще намалите и инсулиновия отговор. Мазнините, аминокиселините и глюкозата, всички те стимулират отделеното на инкретин(GLP-1) и така повишават нивата на инсулина. Дори и подсладителите, които са с нула калории. Инкретиновият ефект обяснява факта, че и мастните киселини и аминокиселините играят роля при стимулирането на инсулина.

Храни с високо съдържание на белтъчини също могат да предизвикат наддаване на тегло, но не заради своята калорийна стойност, а заради своя инсулино-стимулиращ ефект.

Растителните протеини повишават инсулина минимално докато суроватъчният протеин и месото причиняват изключителна инсулинова секреция. Въпреки високата си калорийна стойност мазнините стимулират инсулина в по-малка степен в сравнение с въглехидратите и протеините. Черният дроб произвежда 80% от холестерола в кръвта, като само 20%идва от храната. То е ключов градивен елемент в мембраните на всички клетки в тялото ни. Толкова е жизненоважен, че всяка клетка в тялото ни, освен тези в мозъка има способността да го синтезира.

Важен е баланса на омега 6 към омега 3 мастните киселини.

И двете са полинаситени, но първите стимулират възпалителните процеси, а вторите се борят срещу тях, което е в основата на патогенезата на артеросклерозата, защото тя се смята най-вече за възпалително заболяване.

Водещата хипотеза е, че високото съдържание на мазнини в храните е основният фактор за повишаване на нивата на холестерола?

При хората, които ядат наситени мазнини, в сравнение с полиненаситените (олиата, получени от зеленчуци) се наблюдават най-малко мозъчни удари. Мононенаситените мазнини като зехтина също предпазват.

Пълномасленото мляко, заквасената сметана и сиренето, предоставят по-големи ползи от нискомаслените млечни продукти.

Еднакво важно е, не само какво ядете, но и по кое време от деня се случва това, по кое време от денонощието заспивате, не само дали спортувате, но и кога провеждате тренировките си.

Режимът ви за деня определя теглото, издръжливостта, здравословното ви състояние и настроението ви.

Визитка

Д-р Тихомира Георева е гастроентеролог и диетолог в пловдивската университетска болница "Пълмед“. Акцент в нейната работа е борбата с наднорменото тегло и използването на храната като лекарство при редица заболявания в областта на гастроинтестиналния тракт. Тя е разработила диетичен режим, които кара метаболизмът да се "забърза“ и организмът се настройва да използва храната като енергия. Тази схема се състои от три фази, при които в рамките на 4 седмици се губят над 10 кг. Съчетавайки диета с правилна терапия, тя лекува успешно различни гастроентерологични заболявания, сред които подагра, панкреатит и колити.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Януари 2025 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Боклуците в София
Трима българи са задържани за шпионаж в полза на Русия във Великобрита
Автомобил се вряза в метростанция до столичен мол, има загинали
Януарски трансферен прозорец
Градският транспорт в София
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията