ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Цветослав Цачев: Проблемът със суровините не е свързан само с войната в Украйна, а с преминаването към зелена икономика
Автор: Екип Sofia24.bg 13:39 / 04.09.2023Коментари (0)152
©
Проблемът със суровините не е свързан само с войната в Украйна, а с преминаването към зелена икономика, което остави на заден план производството на петрол. Цената му сега се движи нагоре, защото търсенето в глобален мащаб е на нови рекордни стойности, а инвестициите са много по-малко в сравнение с това, което се правеше преди десетилетия. Това каза главният инвестиционен консултант на "ЕЛАНА Трейдинг“ Цветослав Цачев в предаването "Човекът на фокус“ на "Фокус“.  

Според него търсенето на петрол ще бъде по-голямо през следващата година, когато САЩ започне да запълва петролния си резерв.  

"Това е най-големият проблем в момента за инфлацията, тъй като данните, които бяха публикувани миналия петък, показват, че растежът на заплащането на труда в САЩ доста намалява темповете си. Безработицата е сравнително ниска – под 4%, но когато се изчислят парите, които работещите изкарват на брой изработени часове, се вижда много слаб растеж. Заедно с инфлацията, която пада, това означава, че доходите растат бавно, цените също растат бавно, но икономиката, вместо реално да се развива, започва да влиза в стагнация. Това може да се окаже проблем на фона на тези огромни задължения, които виждаме. Това прави американците по-бедни“, коментира той.  

В голяма степен това се отнася и за европейските потребители, обясни Цветослав Цачев. Индустрията в Европа се отличава от тази в САЩ по това, че има забавяне и влошаване на бизнес климата. "В много сектори ситуацията бавно, постепенно върви надолу, вече под линията, която означава растеж. Ние сме на много отрицателни нива“, обясни експертът. 

По думите му пазарът на имоти в Европа е в стагнация. Повишението на лихвите вече започва да се отразява като все по-големи разходи върху финансирането на сделките. "От една страна това води до стагнация, но от друга, води до значително свиване на строителството. Повишаването на лихвите накара големите компании в строителството, особено в Германия, да спрат покупките и инвестициите в нови имоти, което много рязко доведе до това, че новото строителство започна да намалява. Очакванията са, че тази година Германия ще завърши строителството на около 200 000 жилища, което е наполовина по-малко от това, което реално има нужда в икономиката. Стига се до недостиг на жилища и високи наеми“, посочи Цачев.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Пожари 2024
Лято 2024
Газови доставки
Водна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията