ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Цветослав Цачев: На някакъв по-късен етап може да видим проблеми с качеството на кредитите
Автор: Живко Кръстев 13:55 / 13.11.2023Коментари (0)199
©
Имаше корекция от 10% надолу за изминалите три месеца и силният старт на ноември на "Уолстрийт“ на практика се дължи на желанието на хората да хванат сезонния импулс за растеж. Сега се намираме в период, който по принцип е позитивен. Това каза инвестиционният консултант от "ЕЛАНА Трейдинг“ Цветослав Цачев в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“. 

Той отбеляза, че годината на изборите в САЩ и предхождащата я обикновено са добри за пазара. "Американците все още имат спестявания след пандемията и тези пари се инвестират. Инфлацията се поуспокои в някаква степен и ниската безработица води до добри условия на пазара на акции“, обясни експертът.  

В началото на октомври прогнозите бяха за очакван спад на корпоративните печалби, припомни Цветослав Цачев. Отчетите обаче се оказват по-добри от прогнозите и говорим за растеж на печалбите на годишна база. "Това също е фактор, който подпомага растежа и доброто представяне на акциите. Последните дни на миналата седмица показаха, че и по-малките компании се представят добре. Разбира се, рано е да се говори за промяна на настроенията и за покупка на по-широк кръг акции заради предизвикателната икономическа среда, която се очертава през следващата година, с високите лихви и постепенното влошаване на много макроикономически показатели“, допълни финансовият консултант.  

Все още малка част от компаниите на Българската фондова борса са публикували отчетите си. Най-интересните по думите му се очакват в края на месеца. "При най-важните индустриални компании се виждат тенденции, които не са изненада за пазара, не са изненада и за икономистите. Бизнесът с изкуствените торове на "Неохим“, който миналата година процъфтяваше заради пазарната конюнктура, сега например води до загуби за компаниите, тъй като приходите от продажби падат, цените са надолу, но пък разходите не падат толкова бързо. Това не е някаква изненада при такъв цикличен бизнес“, заяви Цачев.  

При големите индустриални компании в сферата на машиностроенето се очертават тенденции на спад на печалбите. "М+С Хидравлик“, "Хидравлични елементи и системи“ са сериозни износители на машинни части. Техните пазари са в Европа и посланието, което ни дават тези две компании, е един много добър барометър за това накъде върви европейската икономика и индустрия. Данните от тези компании все още са добри, но определено се вижда забавяне през втората половина на тази година. Прогнозите са, че то ще се задържи и за четвърто тримесечие и на годишна база ще има по-слаби резултати. Това е доста силен сигнал, че индустрията в Европа е в рецесия“, обясни експертът.  

Печелившите дружества са консервативните традиционни бизнеси като банките и фармацевтичните компании. "При "Софарма“ резултатите са много силни, печалбите растат значително. Тя може би ще се очертае като компанията с най-силен ръст на печалбите и най-голям дивидент за тази година и изобщо в историята на Българската фондова борса, а това е добра новина за инвеститорите“, коментира Цачев. 

"Първа инвестиционна банка“ и "Централна кооперативна банка“ показват много добри финансови резултати, с огромна разлика между лихвите, които получават, и лихвите, които плащат. Това е тенденция при всички банки в България, посочи експертът. "Това е позитивно за акционерите. Самите акции не растат толкова силно, съществуват и притесненията, че на някакъв по-късен етап може да видим проблеми с качеството на кредитите и това да се отрази и на финансовия резултат на банките, но като цяло те са много добре капитализирани, банковата ни система е в отлично състояние“, каза още Цветослав Цачев.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Пожари 2024
Лято 2024
Газови доставки
Водна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията