
ЗАРЕЖДАНЕ...
Четири български вина грабнаха "Златен ритон" от ВИНАРИЯ 2025 | ||||||
| ||||||
В конкурса за престижните отличия се състезаваха 210 проби на български и чуждестранни изби от България, Италия, Турция, Сърбия и Гърция. "Конкурсът набира скорост и участниците в него се увеличават. Това е атестат, че вината, които се представят са с изключително високо качество и винопроизводителите намират в лицето на конкурса инструмент, чрез който да промотират своите продукти. Ще направим всичко възможно съвместно с Университета по хранителни технологии и Международен панаир Пловдив да развиваме и поддържаме този форум, който става все по-значим фактор във винения бранш“, подчерта председателят на Съюза на енолозите в България инж. Станимир Стоянов. С винени Оскари бяха удостоени еликсири на Шато "Бошнаков", Винарна "Типченица“, ВИ "Вила Юстина“ и на ВИ "Чукара“. При белите вина от последна реколта със "Златен ритон“ бе отличен Совиньон блан на Шато "Бошнаков". Призът бе връчен от заместник-министъра на земеделието и храните д-р Лозана Василева на производствения директор на избата инж. Мария Дънкова. За най-добро розе от последна реколта бе обявен еликсирът от Рубин (2022) на винарна "Типченица“. Наградата връчиха изпълнителният директор на ИАЛВ инж. Красимир Коев и областният управител на Пловдив проф. Христина Янчева. За фаворит при белите вина от стари реколти авторитетното жури определи Шардоне (2022) на ВИ "Вила "Юстина“. Призът получи инж. Костадинка Рахова от ректора на УХТ проф. Галин Иванов. "Златен ритон“ бе присъден и на червено вино от стара реколта Мерло&Каберне совиньон (2019) на ВИ "Чукара“. Наградата прие енологът Боян Братоев от главния директор на Международен панаир Пловдив доц. Иван Соколов и проф. Пламен Моллов. Повече от 70 процента от отличените вина в международния конкурс бяха на отлежали еликсири. На 37 вина и спиртни напитки бяха присъдени златни медали, като 20 от тях за предходни реколти. Три златни отличия получиха турски вина – на Suvla за Roussanne/Marsanne (2023), Merlot (2021) и Cabernet sauvignon (2020), по два златни медала на ВИ "Сарандиев“ за Врачански мискет (2024) и Шардоне (2024), на "Ноя“ за Тамянка (2024) и Розе от Марселан (2024), на "Стефан Пирев Уайнс“ за Шардоне (2023) и Eager Розе от Гренаш (2023), на винарна "Лозето Естейт“ за Каберне совиньон&Каберне фран (2022) и Сира&Merlo (2022), на "Рокс Уайнъри“ за Сира (2021) и Сира&Марселан (2021), на винарна "Типченица“ за Совиньон блан&Вионие (2024) и Рубин&Каберне совиньон (2022), на Шато копса за Мерло&Каберне совиньон (2020) и Гроздова Мускатова ракия (2020). При спиртните напитки за фаворит бе обявен "Дринк Импорт“ с четири златни медала – за дюлева ракия "Жълта дюля“, сливова ракия "Слива десетка“, водка "Пшеничний край“ и "Ципуро с анасон“, и със сребърен медал – за водка "Прайм“. Журито отличи и с три златни медала ракиите на "Винпром Троян“, които се завръщат на ВИНАРИЯ 2025 с богата гама спиртни напитки. Носители на злато са дюлева ракия "Селекция“, "Троянска сливова стара“ и "Троянска сливова 25 г.“. Съюзът на енолозите в България продължава инициативата за подкрепа на вина от местни сортове. Със специална награда за сорт Керацуда бе отличено виното на "Михови естейт“, за Димят (2024) на "Росалеа“, за Врачански мискет (2024) на "Врачанска теменуга“, за Гъмза (2022) на ВИ "Ново село“, а за сорта Рубин (2021) приз получи Гранд Резерва на "Ялово“. Специална награда журито на ВИНАРИЯ 2025 присъди и на "Caruso e Minini“ за италианския сорт Catarratto, Tassari bianco. Отличието получи известният италиански сомелиер Маурицио Феррери, който повече от 20 години е посланик на италианската кухня по света. За втора поредна година УХТ връчи почетна награда "Академичен ритон“ за заслуги в развитието на винарската наука и практика, образованието, за специалисти за винарската промишленост и за принос в развитието на авторитета на УХТ като институция. Тази година отличието бе присъдено на проф. Марин Маринов. "Той е сред най-ярките преподаватели, отдали повече от 40 години от професионалния си стаж в УХТ и има принос за развитието на винарската и високоалкохолната наука и практика в България“, изтъкна ректорът на висшето училище проф. д-р инж. Галин Иванов. С тържествена Дионисиева клетва в редиците на винените професионалисти се вляха девет млади енолози от специалността "Технология на виното и пивото“ в Университета по хранителни технологии. "Сигурен съм, че сред вас са и следващите носители на отличието "Млад енолог“, обърна се към дипломираните студенти инж. Стоянов. На снощната церемония то беше връчено на Михаил – Константин Лазаров, а "Енолог на годината“ стана инж. Капка Георгиева. |
Още по темата: | общо новини по темата: 5 | ||||||||||
|
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове? | ||
Да (586) | 53% | ![]() |
Не (406) | 37% | ![]() |
Не мога да преценя (112) | 10% | ![]() |
За контакти:
тел.: 0700 45 024
novini@sofia24.bg