ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Черноморски плажове стават достъпни за хората с увреждания
©
Черноморски плажове стават достъпни за хората с увреждания. За целта Министерството на регионалното развитие и благоустройството разработи необходимите технически изисквания в проект на Наредба за допълнение на Наредба № РД-02-20-2 от 2021 г. за определяне на изискванията за достъпност и универсален дизайн на елементите на достъпната среда в урбанизираната територия и на сградите и съоръженията. Новите изисквания са продиктувани от промените в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие.

В него са създадени разпоредби, които изискват специални технически изисквания за достъпност на морските плажове, определени от Министерския съвет за достъпни от хората с увреждания по предложение на министъра на туризма, съгласувано с министъра на регионалното развитие и благоустройството и министъра на труда и социалната политика. 

Съгласно разпоредбите на ЗУЧК  "достъпен морски плаж за хората с увреждания“ трябва да е с осигурен свободен и безплатен достъп за придвижване на хора с двигателни увреждания от входа на плажа до и в морето, съблекалните, тоалетните и преместваемите обекти за бързо обслужване, както и до душовете, чадърите, шезлонгите и съоръженията за спортно-развлекателна дейност, които трябва да са изградени по подходящ начин за хора с двигателни затруднения.

С Наредбата са определени изискванията към достъпния вход за плажа и неговото обозначаване, маршрутите до морски плажове и др. Заложено е достъпът на хора с двигателни увреждания до морската вода да става чрез предлагане на услуги за предоставяне на съоръжения – плажни инвалидни колички и/или плажни патерици, които позволяват стабилно придвижване по пясъка и във водата. На достъпните маршрути, в съседните на достъпния морски плаж територии, ще се поставят насочващи към плажа табели или ще се използват други подходящи системи за насочване, обозначени с международния символ за достъпност.

Когато към достъпния морски плаж е предвиден паркинг, ще се осигурява най-малко едно достъпно място за паркиране. Задължително е предоставянето на информация за достъпните услуги за хора с увреждания с цел предотвратяване на рискове и злополуки. Информацията ще е с графични знаци и/или надписи и тактилно/звуково (чрез тактилни ивици, тактилни знаци, тактилни карти, текст на брайлово писмо, гласова информация и/или системи за насочване). В случаите, когато на плажа не се допускат домашни любимци, изключения ще  се правят за кучета водачи на хора с увредено зрение.

Изискванията са маршрутите по достъпните морски плажове да са непрекъснати по цялата дължина и без стъпала, да имат надлъжен наклон не повече от 5%, да са с широчина без препятствия не по-малка от 150 cm. Ще трябва да взема предвид и промяната на нивото на морската вода при приливи и отливи, както и характерното вълнение за съответния морски плаж.

Предвижда се още в близост до достъпния вход на всеки достъпен морски плаж да има най-малко една достъпна съблекалня, която се обозначава с международния символ за достъпност. Залегнало е и изискване достъпната зона за плажна сянка с плажна настилка да е свързана с достъпния маршрут на плажа. В зоната ще се разполагат  места за плажна сянка, всяко от които с минимален размер 4 метра на 4 метра и чадър с два шезлонга. Достъпната зона за плажна сянка се предвижда да бъде до 0,5% от активната плажна площ, с не по-малко от 5 достъпни места.

Предложените технически изисквания за достъпност до морските плажове за хората с увреждания са нови за нашето законодателство.  В съответствие с мотивирано предложение на министъра на туризма е предложено Наредбата за допълнение на Наредба № РД-02-20-2 от 2021 г. да влезе в сила на 1 януари 2026 г.

Съображенията за влизане в сила на наредбата от 1 януари 2026 г. са както необходимото време за подготовката и приемането на изискваните със ЗИД на ЗУЧК (обн., ДВ, бр. 39 от 2024 г.) актове, така и необходимо време за създаването на организация за последващото привеждане на достъпните морски плажове в съответствие с изискванията на законодателството.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юли 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Отношенията София-Скопие
Катастрофи в София
Борба за влияние в Близкия Изток
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията