ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Цачев: Неравновесието в последните години на петролния пазар вече няма как да остане незабелязано
Автор: ИА Фокус 13:52 / 18.09.2023Коментари (0)145
©
Неравновесието, което се изгражда в последните години на петролния пазар, вече няма как да остане незабелязано. Няма проблем с доставките, но това неравновесие вече води до по-високи цени. Това каза инвестиционният консултант на "ЕЛАНА Трейдинг" Цветослав Цачев в предаването "Човекът на фокус" на Радио "Фокус"

Той отбеляза, че Саудитска Арабия и Русия намаляват значително производството си на петрол и това се отразява на настроенията на пазара. В САЩ също виждаме рекордно ниско количество хора, заети в този сектор, и това се отразява на баланса на петролния пазар.  

Цветослав Цачев обясни, че няма притеснения от недостатъчни количества на пазара на горива за крайните потребители. "Въпросът е колко може да се покачи цената и дали тези нива от 120 долара, които видяхме преди година и половина, няма трайно да се настанят. Прогнозите са, че в рамките на следващите години ще има много силно покачване на търсенето и това се случва независимо от преминаването към използване на електрически автомобили. Петролът си остава най-евтината и достъпна енергия за икономиките в световен мащаб", поясни той. 

Поскъпването на американския долар спрямо еврото допълнително води до ценови натиск в еврозоната, посочи инвестиционният консултант.  

По думите му основното притеснение на ЕЦБ е свързано с разходите за енергия. Тяхното покачване се дължи на това, че не се инвестира достатъчно в добив на горива, което да компенсира този недостиг между търсенето и предлагането. "И тъй като повишаването на лихвите няма как да доведе до активизиране на добива, най-вероятно ще доведе до намаляване на търсенето, т.е. икономиките трябва да се забавят, безработицата трябва да се повиши и по този начин да падне потреблението и да се компенсира. Но големият проблем на ЕЦБ е, че те признават, че инфлацията през следващата година ще остане по-висока от това, което прогнозираха. Те признаха факта, че тя не може да бъде успокоена просто с повишаването на лихвите за някакъв период от време, а тези лихви трябва да останат високи още много дълго време, за да се повлияе на икономическата активност и да има икономически растеж благодарение на дълговете", обясни експертът.  

Инвеститорите също оценяват това като риск и в САЩ вече ставаме свидетели на поевтиняване на пазара на облигации, отбеляза Цачев. "Видяхме облигационния пазар да поевтинява, да се покачват доходностите на дългосрочните книжа, което в една известна степен се дължи както на тази промяна в перспективите за инфлацията, така и в това, че инвеститорите смятат, че става все по-рисково да се държат тези облигации, че проблемът е структурен и той е дългосрочен и по-голям, отколкото реално се възприемаше буквално до вчера", допълни той.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Пожари 2024
Лято 2024
Газови доставки
Водна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията