ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Българското овче саламурено сирене става все по-търсено в Европа
©
Българското овче саламурено сирене става все по-търсено в Европа. А Франция иска български агнета за своя пазар. Това разбраха над 90 български фермери, които посетиха най-голямото животновъдно изложение на Стария континент, което се проведе преди седмица във Франция.  

Веселина Найденова и съпругът ѝ вече 20 години гледат овце. Започват с 20 животни, а сега се грижат за над 800. Семейството беше част от българската делегация на животновъдното изложение във Франция, където разбират, че сме много назад – технологично, законодателно и като цяло – професионално.

"Там генетиката е на много високо ниво. Води се селекция, а в България се случва много по-трудно. Фермите са механизирани, модернизирани", обясни Веселина пред NOVA.

За да е модернизирано овцевъдството във Франция, местните животновъди са направили нещо много просто – сдружили са се в кооперативи.

"България е на опашката в ЕС по сдружаване, а това единствената алтернатива за всички малки и средни животновъдни стопанства. Въпросът е, че ние нямаме законодателства. Във Франция дори една от големите банки е собственост на фермерски кооператив", обясни Симеон Караколев, съпредседател на Национална овцевъдна и козевъдна асоциация.

Кооперативът във Франция решава най-големият проблем, който имат българските животновъди – бюрокрацията. Обсъдена и възможност за кръстосване на френски месодайни породи с български млекодайни овце, което би било полезно и за двете страни. А българската овца е харесана, защото дава от двете по много. Затова Франция иска наши агнета.

Ако започне износ на български агнета за Франция, то това би било потенциален проблем отчетоха от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация.

От бранша се единни затова как най-добре да си партнират европейските с българските овцевъди – с млечни продукти, които били високо ценени. "Средната цена на млечни продукти в този регион беше над 20 евро. Над 80 процента от производството на такива сирена в България – от овче и козе мляко - е за износ. Голяма част от тях са за Западна Европа. Основният клиент на България за овче сирене е Германия. И то не трябва да е само емблема за износ, а да е емблема за България", обясни Симеон Караколев – съпредседател на Национална овцевъдна и козевъдна асоциация.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
-1
 
 
Ами барабар с овците и към Франсето бе ,селяци!
Коментарите са на публикуващите ги. Sofia24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Октомври 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Почина Кирил Маричков
Поскъпване на хранителните продукти
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Зима 2024/2025 г.
Лига на нациите 2024/25
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да (577) 53%
Не (399) 37%
Не мога да преценя (109) 10%
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията