ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Българските храни, които пробиват в ЕС – родното производство на международния пазар
©
България, със своето уникално географско и климатично разположение, предлага разнообразие от храни и продукти, които са не само традиционни, но и притежават потенциал да завладеят международните пазари. Въпреки че българската хранителна индустрия все още е в процес на развитие, някои продукти вече успяват да се утвърдят в Европейския съюз и извън него. Какво ги прави толкова привлекателни за международната аудитория?

Българското кисело мляко – символ на качество

Българското кисело мляко е може би най-разпознаваемият продукт, който извежда страната на картата на качествените храни. Въпреки че киселото мляко е традиционно за много народи, българската версия е уникална благодарение на специалната бактериална култура, известна като Lactobacillus bulgaricus. Този щам е признат за основна съставка на българската рецепта, която дава отличителния вкус и текстура на киселото мляко.

Продуктът вече е добре разпознаваем на международните пазари, особено в Европейския съюз. Нарастващото търсене на здравословни и ферментирали храни допринася за популярността на българското кисело мляко, което предлага не само добри вкусови качества, но и множество здравословни ползи. Брендове като Zlatev, Mila и Violeta вече се радват на успех в различни европейски държави, а все повече международни вериги започват да включват българското кисело мляко в своите рафтове.

Чушки и лютеница – изкушения, които покоряват вкусовете

Чушките и лютеницата също са традиционни български продукти, които печелят сърцата на потребителите извън страната. Особено лютеницата – смес от печени червени чушки, домати, чесън и подправки – е любима на много европейски пазари, търсещи автентични вкусове и продукти, които могат да предложат уникален начин на приготвяне на ястия.

Производители от България успешно изнасят лютеница в страни като Германия, Великобритания и Италия, като в последните години се наблюдава стабилен ръст на интереса към тези продукти. Чушките, които са основна съставка в лютеницата, също намират своето място на международните пазари, като българските сортове чушки се отличават с по-сладък и ароматен вкус, което ги прави предпочитани за консумация и в готвенето.

Български мед – естествена сладост с качество

Продуктите на пчеларството са сред българските хранителни стоки, които успяват да пробият на международните пазари благодарение на високо качество и уникални характеристики. Българският мед, особено акациевият и липовият мед, е познат в Европейския съюз и извън него със своята чистота и неповторим вкус. Природните условия в България – с множество защитени и не замърсени райони – предоставят отлична среда за пчелите, което води до по-високото качество на меда.

Продукти от нашата страна вече се срещат в различни магазини за био храни и здравословни продукти в много европейски държави. Българският мед има все по-голямо търсене на международния пазар, не само заради своята сладост, но и заради натуралния процес на производство, който съответства на модерните тенденции за здравословно хранене.

Български вина – издигане на националния бранд

Също така българските вина започват да добиват признание в Европа и извън нея. Винени региони като Тракия и Пловдив се утвърдиха със своите автентични сортове, които не само отговарят на изискванията на международния пазар, но и предлагат уникални вкусови изживявания. Българските вина, особено тези от сортове като Мелник и Сира, стават все по-популярни и приети в световните винени среди.

Тези вина са с отличително качество и богатство от вкусове, които привлекат внимание и на международните конкурси. Винопроизводители изнасят продукцията си в страни като Франция, Германия и САЩ, а интересът към българските вина расте.

Орехи и други ядки – не само за здраве, но и за вкус

България е един от най-големите производители на орехи в Европа. Ядките, особено орехите, са известни със своите здравословни ползи, благодарение на високото съдържание на омега-3 мастни киселини и антиоксиданти. Българските орехи и други ядки като лешници и бадеми започват да навлизат на международни пазари, като Германия, Австрия и Швейцария, благодарение на техния естествен произход и отличителен вкус.

Много производители започват да използват орехите в различни био продукти, като масла, брашна и сладки изделия, които успешно се изнасят и намират място в асортимента на глобални супермаркети.

Малки сме на картата, но уникални с производството и богатството, което ни дава българската земя. Страната ни има шанс да се превърне в лидер на определени пазари, ако успее да съчетае традициите с иновациите в производствения процес.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2025 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Григор Димитров в турнири през 2025-а година
Енергийна криза
Изтребител падна в Черно море край Шабла
Отношенията София-Скопие
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията