ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Български кавалджия, предложен за номинация "Грами": На родна земя никой не помага
Автор: Цвети Тончева 18:05 / 11.08.2023Коментари (0)285
© Facebook
Българският кавалджия Владимир Величков е предложен за номинации за "Грами" в категория етно джаз. В интервю за "Фокус“ той сподели как е постигнал всичко това. Освен радост, обаче, той сподели и не малка доза разочарование. 

"Историята ми е много дълга, още от края на 2016 година, когато получих кратък имейл от канадската платформа за етно музика Ethnocloud. Те ме поканиха да кача моя музика в тяхната платформа. Качих 4-5 пиеси и тогава се случи нещо невероятно, от раз за пет дена една от пиесите ми се качи на позиция 10 в топ 40. Почнах да качвам музика, получавах покани и от други музиканти с които си сътрудничим, така дойде и поканата за етно джаз“, разказа Величков.

Канадската платформата е най-голямата класация в света за етно джаз, в която са включени над 90 хиляди изпълнители и групи от 166 държави, поясни развълнувано българският кавалджия.

И в момента Владимир Величков държи първи позиции в топ 40 в платформата по гледаемост и слушаемост на всяка една от пиесите, които качва. Предложенията за Грами се правят до края на септември, а победителите ще бъдат обявени в Лос Анджелис в началото на следващата година.Той е супер възторжен от факта, че един музикант от Пловдив е в топ 40 в платформа, където има бивши носители на Грами, членове на журито и много се радва от факта, че са стигнали до решението да предложат именно негов албум за "Грами" и то без никакви финансови обвързаности.

"Счели са за необходимо, че този албум заслужава да бъде предложен за номинация. Дори открих един пост от вчера, в който се казва, че съм изключителен музикант, зад който те застават, като ме предлагат за номинация за "Грами"", добави Величков.

Но оттук нататък започва неговото "ходене по мъките“ и разочарование от българската завист и непочтеност, с малки изключения. "Хората там си мислят, че аз имам мой екип, а реално съм сам“, каза кавалджията.  Той трябва да оформи документите си за номинацията. Сроковете са кратки, а изискванията много. И въпреки, че от платформата го съветват за всяка стъпка, все пак трябва всичко да бъде изпълнено точно, по стандартите. А в България никой дори и не е чувал как става това. Не искат и да му помогнат, тъй като най-вероятно пречи и завистта. БНР, Мюзик аутор, няма помощ от никъде. Намират се все пак и приятели Георги и Анелия от Раковски, с които Величков успява да направи свой презентационен клип на Античния театър в Пловдив, според изискванията на платформата. От там заплащат сами всички такси и разходи, така че българският кандидат за "Грами" да успее.  

На 3-4 август вече Владимир Величков официално е представен за номинация. Той продължава да държи устойчиво една и съща позиция в топ 40.

"Всичко е свързано с финанси. Всичко струва пари, а онези хора поемат това, екипът на най-голямата платформа застава зад гърба ти и ти помага, тъй като, според тях, това си заслужава. Защо в България такива хора, които да кажат, че си различен, че си заслужава да се бориш“, пита българският кавалджия.

"Всеки казва браво, успех, но дотам. А това, което си постигнал никак не е малко. Все пак това е най-голямата световна награда. В България никой не помага. Всичко си правя абсолютно сам. И още нещо – нямам един запис в БНР. Няма време за мен, обикалях фестивалите, за да представя музиката си. Нищо, нямали място за мен, тяхната концепция била друга. Но иначе, ми взимат музиката от интернет, използват я, никой не пита. Най-наглото беше, когато видях, че под моя пиеса пише името на друг композитор. Ти ежедневно се самоусъвършенстваш, да си по-различен на пазара, да се отличаваш. Но в България никой не те оценява. Ето, че ме оцениха в чужбина. Защо да не се радват сега, да помагат, нека да се вдигне нашия имидж. Но не, тук не мислят така. 10 човека правят 10 фестивала в България и все едни и същи навсякъде“, споделя още Владимир Величков.

Музикантът е възпитаник на Националното музикално училище "Панайот Пипков“ и АМТИИ – Пловдив. Партнира си с наши и чужди музиканти като Антони Дончев, Стоян Янкулов – Стунджи, Иво Папазов, Теодосий Спасов, Стенли Джордан, Мат Купър, Prem Joshua & Band.

Владимир Величков има много авторски творби, участия в международни музикални проекти, концерти, събори, сватби като част от оркестър "Канарите“. Преподавател е и в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски“.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Пожари 2024
Лято 2024
Газови доставки
Водна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията