ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
България в челната тройка по качество на най-скъпата подправка на планетата | ||||||
| ||||||
В първите студени дни на есента от земята се показват малки лилави минзухари, а в сърцето им - червени тичинки. Хиляди цветове от полята на древна Персия и днешен Иран към Западна Европа, Родопите и софийските полета. И с всяко навеждане, още един милиграм от най-скъпата подправка в света - шафрана. Наричат го "червеното злато“ на Европа, а оказва се – и на България. Семейството на Ани и Людмил отглежда малко шафранено поле от няколко години. Често запарват билков чай и са сигурни в лечебните свойства на подправката. Разказват, че климатът и почвите в България са много подходящи и постигат първо качество шафран почти с лекота. След изследване във френска лаборатория, произведеният в България шафран се нарежда на трето място в света по качество. Затова и проф. Нидал Шабан, Институт по генетика и физиологията на растенията към БАН, заедно с учени от Ливан решава да работи в посока удължаване вегетационния период на продукта. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Опасна дупка на Околовръстното в София
08:41 / 06.11.2024
Диона призна, че е шофирала дрогирана, ясна е присъдата й
11:42 / 06.11.2024
Столични полицаи с проверка в голям търговски обект
14:57 / 06.11.2024
Част от кв. "Драгалевци" остава без вода
09:16 / 06.11.2024
Няма да повярвате какво се случва в Централни хали
17:09 / 06.11.2024
Делото "Дебора" продължава
08:35 / 06.11.2024
Теа от "Ергенът" се сгоди
11:16 / 06.11.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета