ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
България може да се наложи да връща европари, ако не изпълни важен проект за киберзащита
©
България може да се наложи да връща европари, но и да плаща санкции, ако не изпълни важен проект за киберзащита. Ангажиментът е поет в рамките на инициативата за квантова комуникация на Европейската комисия и трябва да бъде изпълнен до няколко месеца. До този момент обаче - вече повече от година, съфинансирането, необходимо да бъде извършено от българска страна, липсва.

В съвременния свят на хибридни войни, високи технологии и дигитализация, най-силното оръжие е информацията. А само за няколко секунди квантовите компютри могат да достъпят до нея - данни, отнасящи се до националната или европейската сигурност, до личните ни данни или медицински документи.

"Всякакви данни могат да бъдат достъпени, което означава, че в зависимост от страната, която извършва тази комуникация, тя може да направи каквото желае и точно това е огромният риск и предизвикателство пред нас. В тези несигурни времена, когато е налично желанието на много външни страни да проникнат в нашите системи, това да се случи, съответно това може да доведе до хаос в енергийната, банковата система, могат да бъдат достъпни данни, които не бива да бъдат притежание на трети страни, включително данни, касаещи националната сигурност", каза Евгений Иванов, Център за компетентност КВАЗАР.

А единственият начин да се предпазят от подобни атаки системите ни е квантовата защита, която машини като Алис и Боб осигуряват. Те са част от бъдещата мрежа, която да изпълни няколко функции - да осигури трасе за защита на ключовите държавни институции у нас, както и свързаност между тях и трасе за връзка с Гърция. По този начин ще се предава криптирана информация между институциите в държавите-членки на Европейския съюз.

"Те са по двойки, традиционно ги наричат Алис и Боб и тяхната задача е да генерират секретни ключове, като използват квантова технология. Приносът на тази технология е, че тя гарантира, че комуникациите, които се осъществяват чрез нея, не могат да бъдат разбити по никакъв начин. Те могат да бъдат блокирани, не може да се случи ситуация, в която някой да ни подслушва и ние да не знаем и това е много ценно", посочи доц. Лъчезар Георгиев, ръководител на Национален план за изграждане на QCI за България.

Ангажиментът за внедряването на тази технология е поет от всички държави-членки на Европейския съюз и в отговор на войната в Украйна. Към този момент България изпълнява всички задачи в срок и с финансиране само от страна на Европейската комисия, въпреки че по проекта е заложено съфинансиране и от националния бюджет. Евросредствата са в размер на 10 милиона лева, но за завършването на демонстрационната фаза на проекта са необходими още толкова от Министерството на финансите.

"За да можем да изградим тези трасета, на нас тези средства са ни необходими. Ние дотук сме получили само пари от ЕС, с тези пари не можем да изпълним проекта така, както беше планиран. Може да се окаже, че ЕС ще си поиска парите обратно и ние така или иначе после ще се наложи със собствени средства, с национални средства да изградим тази инфраструктура, за да може въобще да комуникираме с ЕК и с държавите-членки на ЕС", коментира доц. Лъчезар Георгиев.

БНТ: Възможно ли е да имаме санкции?

Доц. Лъчезар Георгиев: Възможно е да имаме санкции, предпочитам да не мисля за това. Надявам се, че няма да се стигне дотам.

Изоставането с квантовите комуникации крие и други рискове - след влизането в еврозоната българските банки няма да могат да комуникират със своите европейски партньори. Проектът предвижда до края на годината трасетата да бъдат изградени, което означава, че средствата от българска страна трябва да се предоставят в най-кратки срокове, за да може фазата да бъде завършена. До този момент обаче реакция от страна на Финансовото министерство няма. От Министерския съвет пък отговориха за БНТ, че казусът се проверява, а информация се очаква на по-късен етап.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Август 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Борба за влияние в Близкия Изток
Столичен общински съвет 2024-2028г.
Зима 2024/2025 г.
Световна черна хроника
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията